От х:

Днес в x:

В Израел откриха нов вариант на коронавируса

Учените са открили израелски вариант на коронавируса и вярват, че има стотици случаи на мутация в северната, южната и централната част на страната, но те не смятат, че това е предизвикателство за ефективността на ваксината.

Досега вариантът е потвърден при около 180 пациенти, но тъй като секвенирането, необходимо за идентифицирането му, се извършва само в проби от малка част от пациентите, се смята, че има множество други случаи.

Определящата характеристика на варианта е промяна на четири аминокиселини в протеинa в шипа, наречен 681. Той е открит за първи път през юли, но е документиран едва сега, според съобщение на Министерството на здравеопазването.

"От промените, които видяхме, става ясно, че има нещо доста уникално за Израел, поради което се смята, че е започнал в Израел“, каза проф. Михал Линиал, член на екипа, който го е анализирал за министерството, пред The ​​Times of Israel.

В други страни се наблюдават варианти с промени в това местоположение, но нито един с конкретния модел. И е предварително ясно, че ще продължи да се развива: "Мога да обещая, че ще мутира допълнително", заяви проф. Линиал, биохимик от Еврейския университет.

Независимо от това, здравното министерство публикува изявление, в което подчертава, че вариантът "няма клинично или епидемиологично значение", а проф. Линиал смята, че няма нужда от безпокойство.

"Сигурни сме, че това няма да повлияе на ефективността на ваксинацията", казва Линиал. "Мутацията е на важно място във вируса, но всъщност не му носи никаква допълнителна полза.“

Тя уточни: "Изглежда, че не е по-заразен, по-разпространим или има някаква допълнителна тежест. Важно е да се проследи варианта, но изглежда няма сериозна функционалност или вирусология."

Това вероятно е вярно и за всички бъдещи мутации, които се появяват от него, допълва тя.

Ученият не очаква вариантът да се разпространи диво в Израел, тъй като е по-малко предаван от британския вариант, който сега представлява около 90% от случаите на COVID-19 в Израел.

"Когато има някой по-силен, те са като побойника в гимназията, който има контрол, а британският вариант е такъв", казва професорът.

Вариантът е секвениран в медицинския център Sheba и тя е част от екипа за анализ.

"Тъй като мутацията в Обединеното кралство стана толкова широко разпространена в Израел, както и на много други места по света, започнахме да правим много повече секвенирания. Това е добре, ако не правите секвениране, никога няма да разберете за някаква мутация. И тъй като секвениранията бяха значително увеличени, лабораториите видяха този вариант."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини