От х:

Днес в x:

16 °C

Преки наблюдения потвърждават, че хората нарушават енергийния баланс на Земята

Изображение 1 от 2

  Земята има бюджет - енергиен бюджет. Нашата планета непрекъснато се опитва да балансира потока на енергия, който влиза и напуска енергийната система на Земята. Но човешките дейности нарушават този баланс и в резултат нашата планета се затопля.

  Лъчистата енергия влиза в системата на Земята от слънчевата светлина. Част от тази енергия се отразява от повърхността или атмосферата на Земята обратно в космоса. Останалото се абсорбира, загрява планетата и след това се излъчва като топлинна енергия по същия начин, по който черният асфалт се нагрява и излъчва топлина в слънчев ден. В крайна сметка тази енергия също се насочва към космоса, но част от нея отново се абсорбира от облаците и парниковите газове в атмосферата. Погълнатата енергия може също да бъде излъчена обратно към земята и да затопли повърхността още повече.

  Добавянето на повече компоненти, които поглъщат радиацията, като парниковите газове, или премахването на тези, които я отразяват, като аерозолите, нарушава енергийния баланс на Земята и кара планетата да поеме повече енергия, вместо да я отдели в космоса. Това се нарича радиационно форсиране и това е доминиращият начин, по който човешките дейности оказват влияние върху климата.

  Климатичното моделиране прогнозира, че човешките дейности причиняват отделянето на парникови газове и аерозоли, които нарушават енергийния бюджет на Земята.

  Сега проучване на НАСА потвърди тези прогнози с директни наблюдения за първи път: радиационното форсиране се увеличава поради човешки действия, които засягат енергийния баланс на планетата и в крайна сметка причиняват климатични промени. Докладът е публикуван онлайн на 25 март 2021 г. в списание Geophysical Research Letters.

  Опростена анимация на планетарния енергиен баланс на Земята: Енергийният бюджет на планетата е балансиран между входящо (жълто) и изходящо лъчение (червено). На Земята природните и предизвикани от човека процеси влияят върху количеството получена енергия, както и излъчената обратно в космоса. Това проучване разкрива енергийните промени, причинени от аерозоли и емисии на парникови газове, като ги разграничава от естествените фактори. Кредит: Лаборатория за космически полети Goddard на НАСА по концептуални изображения

  „Това е първото изчисление на общото радиационно форсиране на Земята с помощта на глобални наблюдения, като се отчитат ефектите от аерозолите и парниковите газове“, казва Райън Крамер, водещ автор на статията и изследовател в Космическия център полети Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд и Университета на Мериленд, окръг Балтимор. "Това е пряко доказателство, че човешките дейности причиняват промени в енергийния бюджет на Земята."
   
  Проектът НАСА "Облаци и лъчиста енергийна система на Земята" (CERES) изследва потока на радиация в горната част на земната атмосфера. Редица инструменти на CERES непрекъснато летят на спътници от 1997 г. насам. Те измерват колко енергия постъпва в системата на Земята и колко излиза, което дава общата нетна промяна в лъчението. Тези данни, в комбинация с други източници на данни като измерване на топлината в океана, показват, че на нашата планета има енергиен дисбаланс.

  "Но това не ни казва какви фактори причиняват промени в енергийния баланс", каза Крамер.

  Това проучване използва нова техника, за да анализира каква част от общата промяна на енергията е причинена от хората. Изследователите изчисляват каква част от дисбаланса е причинена от колебания в естествени фактори, като водни пари, облаци, температура и повърхностно албедо (яркостта или отражателната способност на земната повърхност). Например инструментът Atmospheric Infrared Sounder (AIRS) на сателита Aqua на НАСА измерва водните пари в земната атмосфера. Водните пари абсорбират енергията под формата на топлина, така че промените във водните пари ще повлияят на това колко енергия в крайна сметка напуска системата на Земята. Изследователите изчисляват промяната в енергията, причинена от всеки от тези природни фактори, след което изваждат стойностите от общата сума. Остатъкът е радиационното форсиране.

  Други сателити и инструменти, като CERES, наблюдават входящата енергия от Слънцето и енергията, която се излъчва обратно в космоса. Кредит: Студио за научна визуализация на НАСА

  Екипът установява, че човешката дейност е причина радиационното форсиране на Земята да се увеличи с около 0,5 W на квадратен метър от 2003 до 2018 г. Увеличението е най-вече от емисиите на парникови газове от производство на електроенергия, транспорт и промишлено производство. Намалените отразяващи аерозоли също допринасят за дисбаланса.

  Новата техника е по-бърза от предишните методи, базирани на модели, което позволява на изследователите да наблюдават радиационното форсиране в почти реално време. Методът може да се използва за проследяване на влиянието на човешките емисии върху климата, проследяване на това колко добре работят различните усилия за смекчаване и за оценка на моделите за прогнозиране на бъдещи промени в климата.

  "Създаването на директен запис на радиационното форсиране, изчислено от наблюденията, ще ни позволи да оценим доколко климатичните модели могат да симулират тези форсирания", казва Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания (GISS) на НАСА в Ню Йорк. "Това ще ни позволи да правим по-уверени прогнози за бъдещите промени на климата."

  Ryan J. Kramer et al. Observational evidence of increasing global radiative forcing, Geophysical Research Letters (2021). DOI: 10.1029/2020GL091585

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 10.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще отделите повече време на проблем, за който не сте подозирали, че може да се появи. Проявете разбиране и към нуждите на близък човек, помогнете му. Финансови придобивки ще дойдат тъкмо навреме и ще подпомогнат намеренията ви за ремонти или предстоящо пътуване. Не предизвиквайте никого днес, бъдете по-отстъпчиви.
  10 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате реален поглед върху събитията около вас, но освен това е нужно и да се действа. Ще постигнете повече, ако разумно разпределяте енергията си и не се хвърляте в излишни посоки, гарантиращи ви само умора. Нова любов ще вълнува някои от вас. Поне за сега запазете за себе си това хубаво чувство и не го обсъждайте с никого.
  10 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Моментът е подходящ да проявите твърдост и да действате безкомпромисно. Имате увереност в себе си, че действате правилно, остава само да я превърнете в действие. Не се колебайте - шансовете са на ваша страна. Резултатите ще впечатлят дори и вас. Помислете за бъдещи начинания. Откриват ви се много възможности в тази насока.
  10 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  През днешния ден бъдете достатъчно внимателни, не говорете неща, които можете да премълчите. Не е изключено някой от обкръжението ви съзнателно да ви въвлече в конфликтна ситуация. Добри новини ще разведрят настроението ви и ще ви посветят в нови за вас начинания. Следвайте своя вътрешен глас.
  10 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Хвърлете цялата си енергия в делата, които движите.Успехът си заслужава усилията. Ако успеете да заинтригувате и по-висшестоящи - тогава триумфът ви ще бъде пълен.
  10 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
  10 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционално наситен ден сред приятна компания. Настроени сте доста купонджийски и без съмнение се чувствате добре на всяко място. Имате нужда от разтоварване, затова използвайте отдаващият ви се случай. Успехи сред противоположния пол ще ви накарат да се чувствате още по-добре. Не се колебайте да предприемете първата стъпка.
  10 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще събудите интереса на околните. Не всичко ще бъде по вкуса ви, но не си разваляйте настроението. Делата ви се развиват добре и вие много скоро ще го усетите. Имате възможността да започнете работа по проект, който отдавна ви привлича.
  10 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Бъдете сигурни, че ако поговорите спокойно с близък човек за онова, което ви тревожи, ще се почувствате значително по-добре.
  10 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
  10 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  10 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори плановете ви за деня не включват делова активност ще се наложи да я проявите. Възможността, която ви се открива не е за изпускане и със сигурност ще съжалявате, ако не се възползвате по най-добрия начин. Ранния следобед ви очаква приятна изненада, този път свързана с интересуваща ви личност.
  10 май 2021
  Последни новини