От х:

Днес в x:

Христодор Арнаудов поставя началото на метеорологията в Хасково

Изящен майстор на мебели, фотограф и лютиер, Христодор Арнаудов поставя в Хасково и началото на метеорологията. За този любопитен факт разказва д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей.

В края на ХІХ и началото на ХХ в. сред най-запалените привърженици на техническите въведения в ежедневието се нарежда Христодор Арнаудов, наричан с уважение от хасковци „майстора”.

Наред със своите майсторски изработени мебели, врати и прозорци той се занимава и с фотография. Самоук фотограф Хр. Арнаудов изработва апарат, като купува само обектива и създава едно от първите в града фотографски ателиета. Любовта му към музиката го подтиква да започне да майстори в ателието си различни музикални инструменти – цигулки, китари, мандолини, латерни и какви ли не други още инструменти. Негово дело е саморъчно направената пианола, която по-късно наследниците му предават на хасковския музей.

Когато техническата мисъл в онези години достига до изобретението на фонографа, Хр. Арнаудов поръчва и доставя в Хасково първият фонограф, с който записвал и възпроизвеждал музика. Но върхът на неговите технически интереси бил закупеният кинематограф, поставен в читалищния салон, с който демонстрирал последната дума на техниката в града – кинопрожекциите.

Христодор Арнаудов със своите многостранни технически интереси, които имали винаги пряка връзка с ежедневието на хората е първият в града, започнал да отчита метеорологичните промени със създадената от него метеорологична станция. Тя била снабдена според техническите възможности на онова време. Вероятно неговото нововъведение се оказва много полезно за населението и живота на града, затова през 1901 г. градската общинска управа решава да закупи тази станция и да я използва официално за отчитане на метеорологичните процеси в града и региона - валежите, вятъра и пр.

Не са запазени сведения къде е било разположено това съоръжение, нито с какви уреди е разполагало, но безспорно свидетелства, че и в Хасково в края на ХІХ и началото на ХХ в. се е правела прогноза за времето, отчитали се валежите, ветровете и други метеорологични процеси.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини