От х:

Днес в x:

EMA: Тежките усложнения след ваксиниране са редки, но не са необичайни

Не е неочаквано при ваксинирането на милиони хора рядко да има тежки усложнения. Това заяви днес директорът на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емер Кук на пресконференция по повод проверката на препарата на "АстраЗенека" срещу ковид.

По нейните думи в четвъртък следобед може да се очаква оценката на ЕАЛ по съмненията за тази ваксина. Тя уточни, че до 10 март са получени 30 съобщения за тромбози след ваксинирането на общо пет милиона души с този препарат. Кук добави, че се проверява всеки отделен случай, включително и на ваксинираните във Великобритания.

Според нея все още може да се каже, че ползите от ваксината са повече от вредите. ЕАЛ цели да установи дали настъпилите усложнения и смъртни случаи се дължат на съвпадение или на закономерност, отбеляза Кук. По нейните думи засега няма достатъчно данни да се твърди, че проблемите възникват от дадена партида и не се изключва да се дължат на производството на ваксината.

Кук допълни, че са получени съобщения и за други редки странични проявления след ваксиниране освен тромбози. Важно е ваксинираните да съобщават за проблеми на местните здравни власти, допълни тя.

Оценяваме оплаквания от всички ваксини и производители. Оценката ни е независима и се основава единствено на науката, заяви Кук.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    13
    13
    1 0
    22:14, 16 мар 2021
    Стига лъжи всички разбраха че Астразенека е опасна за хората но.... производителите дават парии се опитват да си пробутат боклука.СЗО е частна организация създадена да контролира и подпомага фарматистичната мафия. не ползвайте Астрата опасна е.
  • 2
    Зн
    значи
    0 0
    02:02, 17 мар 2021
    Излиза,че е обичайно да умреш от ваксина
Последни новини