От х:

Днес в x:

Нов български роман за живота на Захарий Зограф

Новият български роман "Колелото на живота" от Анна Топалджикова разказва за живота на големия възрожденски художник Захарий Зограф. Това е книга за драматичния път на твореца и неговите творения като размисъл върху най-важните въпроси, които човек отправя - за живота, смъртта, бога, любовта и за смисъла на всяко усилие, разказват издателите от "Колибри".

Романът е вдъхновен от необикновената личност на Захарий Зограф, прекрачил границите между локалното и универсалното, между Средновековието и Ренесанса, между невъзможната любов и смъртта.

Въз основа на автентични писма на Захарий Зограф до Неофит Рилски и на анализ на най-известните му стенописи, икони и портрети, авторката прави пътешествие назад във времето, прониквайки в интимния свят и художествените фантазии на един неспокоен и противоречив дух, за когото творческата мощ на човека е равностойна на божествената.

Анна Топалджикова е професор по история на българския театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Автор е на книги в областта на историята и теорията на театъра, на театрална драматургия и на романите "Ледовете", "Отлитащото време - лъч светлина през обектива. Фотографската фамилия Карастоянови", "Амарила не бича текила".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини