От х:

Днес в x:

Арменската опозиция обсади парламента

Привърженици на опозицията в Армения обкръжиха сградата на парламента, след като кандидатът за премиер на опозиционното "Движение за спасение на Родината" Вазген Манукян призова депутатите да не бъдат допускани в Националното събрание.

По думите му, единственото, което депутатите трябва да направят, е да поискат оставката на премиера Никол Пашинян, съобщава изданието "Новости-Армения".

"От тях се иска само да се съберат и за поискат оставката на Пашинян. Значи не трябва да влизат в сградата. Ще издигнем там палатки, ще блокираме входа, за да не може нито един депутат да влезе в сградата." - заяви Манукян.

"Парламентът ще заработи, едва когато се събере, за да приеме достойно решение за нашия народ и държава", добави той.

След призива му демонстрантите се събраха край парламента, където бяха съсредоточени и значителни полицейски сили. Стигна се до сблъсъци между привържениците на опозицията и служителите на реда.

Днес е поредният ден на протести в Армения - недоволството беше предизвикано от подписаното от Пашинян мирно споразумение за Нагорни Карабах, което опозицията определи като предателство.

На 25 февруари Генералният щаб на арменските въоръжени сили поиска оставката на правителството и премиера Никол Пашинян. Военните го обвиниха в неспособност за вземане на адекватни решения в кризисна и критична за арменския народ ситуация, каквато беше конфликтът в Нагорни Карабах. В същия ден Пашинян заяви на живо в телевизионния ефир, че е взел решение да уволни шефа на Генералния щаб Оник Гаспарян.

В събота арменските медии съобщиха, че президентът Армен Саркисян не е подписал проектоуказа на премиера за оставката на Гаспарян. Той върна документа на правителствената администрация с възражения.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини