От х:

Днес в x:

9 °C

Баба Марта се развихри в общината

  Баба Марта дойде в общината с много настроение и провокира фантазията на мнозина. В някои от населените от община Първомай украсата за 1 март е по-богата и празнична отколкото за Коледа и Нова година.

  945.15 лева от мартеници събраха читалищните дейци от село Градина. Тяхната кауза продължава да бъде изграждането на камерна сцена. Залата вече е подготвена за боядисване. Закупени са необходимите материали и е поръчана сцената. Осигурено е и лед осветление.

  Бабомартенски дървета, окичени с мартеници има в града и село Караджалово. То бе украсено от самодейците от местното читалище като по този начин отбелязаха и Деня на любителското изкуство: „С настроение и надежда за здраве и щастливи дни посрещаме хубавия месец март, казаха те и пожелаха здраве на всички! А Деня на самодееца отбелязаха с  вкусна торта и хорце.

  Пред входа на Община Първомай беше изправена арка, украсена по идея на Зорка Каразапрянова. Арката е закичена с големи Пижо и Пенда и балони в цветовете на националното ни знаме. Пред нея бяха връчени наградите на победителите в конкурса „Да окичим дървото на Баба Марта“.  Там бе подредена и изложба с мартеници, участвали в конкурса.

  В червено-бяло е украсено и читалището в село Искра. В градинката пред него на жителите се усмихват две големи кукли, облечени в червено и бяло. Наша читателка ни изпрати писмо: „Екипът на местната управа , в лицето на Тодор Налбантов – кмет на с. Искра и доброволци, подаряват на гостите и жителите на селото много пролетно настроение чрез украсата по повод Баба Марта. В българската традиция символът на пресукания конец е знак за красота, за жизненост и здраве.“

  Баба Марта можеше да се срещне и във всички детски градини, където с блага усмивка раздаваше от своите мартенички на децата, а те прескачаха огън за здраве.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 20.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  20 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  20 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  20 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  20 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  20 апр 2021
  Последни новини