От х:

Днес в x:

КС образува дело по искането на Радев за фигурата на "особения прокурор"

Конституционният съд образува дело по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни част от текстовете, с които беше създадена фигурата на прокурора, разследващ главния прокурор.

Съдия - докладчик ще е бившият върховен съдия Павлина Панова.

Това става ден преди в сила да влязат атакуваните от държавния глава промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Според тях до три месеца Висшият съдебен съвет трябва да избере наречения от Румен Радев "особен прокурор".

Радев сезира КС със същите мотиви, с които настояваше и депутатите да преработят промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с който бе създадена фигура на специален прокурор, който да разследва главния. 

В своето искане президентът развива аргументите за противоконституционност на спорните разпоредби, които бяха изтъкнати от него и на 10 февруари т.г., в мотивите за ветото на Закона за допълнение на НПК.

С въвеждането на фигурата на особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник и с предаването на подсъдността по тези дела изцяло към Специализирания наказателен съд се засягат основни конституционни ценности като независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт, равенството на гражданите пред закона и забраната на извънредните съдилища.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини