От х:

Днес в x:

Сачева: Отварянето на ресторантите няма да бъде проблем, ако се спазват мерките в тях

„Заповедта на здравния министър гласи, че заведенията ще отворят на 1 март. Имаме известно намаление на броя на заразените днес, спрямо вчера. Данните ще продължават да бъдат динамични.  Тази тема е изключително трудна поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем”. Това заяви в студиото на "Здравей България" социалният министър Деница Сачева.

По думите й пандемията е изсветлила част от бизнесите в сивия сектор.

„Факт е, че тези, които плащаха осигуровките си, получиха много по-големи компенсации. По мярката 60 на 40 има работодатели, които получават 300-400 000 на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати”, поясни министърът на труда и социалната политика. 

По думите й специално в сектора на хотелиерството и ресторантьорството 1/3 от договорите излязоха на светло благодарение на мерките.

„Вчера имах среща с работодатели. Те твърдят, че много работници не желаят да бъдат осигурявани на пълния си доход, тъй като предпочитат да разполагат с повече пари. Те поставиха въпроса какво ще направи държавата, за да няма подобна възможност. По този начин работодателите имат  касови наличности, които трудно биха оправдали пред НАП”, каза още Сачева.  И допълни, че най-много работодатели са кандидатствали за помощ по мярката 60/40.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    2 0
    09:45, 24 фев 2021
    Сачева гледа към теб,а лъже мен!Такива като нея не трябва да се докосват никога повече до власта!
Последни новини