От х:

Днес в x:

Сезон 2021 в България: лято ще има, туристи - кой знае

...Министерството забрави за принципа на планираност в туризма и наближаващото лято. Държавите по света обявяват вече правила за посрещане и обслужване на чуждестранни туристи. Повечето от тях премахват ограниченията за влизане в страната за тези, поставили двете дози на ваксината, а за останалите остава изискването за тест. Обезпокоително е, че нашите съседки Гърция и Турция вече направиха своите договорености за посрещане на руски туристи по техните курорти, а България не е постигнала никакъв напредък в това отношение...

Това обяви в средата на месеца в своя позиция Бургаската регионална туристическа камара. Това бе и една от темите на състоялия се в петък (19 февруари) Консултативен съвет по туризъм, който се очертава да е последният преди изборите.

На него темата е била поставена, но конкретен план от ресорния министър не е бил обявен. Така бизнесът по Черноморието не знае как да действа в очакване на втори тежък сезон, в който отново всичко ще се случва в последната минута.

Спасението в ръцете на давещите се

Няма стратегия, няма концепция, има един хаос, казва пред "Дневник" Евелина Пулева, туроператор и член на управителния съвет на бургаската камара. Обобщава казаното по време на съвета като "общи приказки".

С нейни колеги са поставили въпроса за определянето на някаква начална дата за летния сезон и определяне на критерии, по които ще се приемат туристи. На това обаче конкретни отговори не са получили. В бранша са наясно, че след 3 март, когато ще започне и предизборната кампания, (с организацията на която е натоварена тъкмо министърът на туризма Марияна Николова в качеството й на вицепремиер - бел. авт.) този въпрос със сигурност ще отиде на заден план, а след това ще е доста късно.

"Ние по Черноморието сме много притеснени. От Дуранкулак до Резово хората не знаят какво да правят", описва ситуацията Евелина Пулева.

По време на съвета не се е разбрало и кога и в какъв вид ще започне активна реклама на България като не какво да е, а сигурно място за лятната ваканция, като каквито се позиционират вече основните конкуренти като Гърция, Турция, Хърватия.

"Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 г. в условията на пандемията от COVID-19. И въпреки неясната ситуация, оставаме с надеждата, че кризата е в своя край и в най-скоро време ще бъде преодоляна, но не можем да не отбележим, че тя ще остави своя траен отпечатък в по-нататъшното развитие на туристическата индустрия". Това е казала Николова по време на заседанието, цитирана от пресцентъра си. Като очаквани проблеми е посочила "късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация". План и срокове не се споменават в официалната информация.

Не се работи въобще по създаването на зелените коридори, каквито има в Гърция, Кипър, Хърватия и отчасти Турция, за влизането на чужди туристи, обясни Калин Сутев, представител на един от най-големите германски туроператори DER Touristik Deutschland, в която група влиза и компанията ITS. Твърди, че цитираните държави работят на политическо ниво с колегите им от тези страни, откъдето идват най-много туристи. "При нас такова нещо не се случва", посочва той.

Според него трябва да се работи по две линии - едната е какви да са реалните действия и мерки, които България ще прилага, и втората - как това ще стигне до институциите, от които зависи дали ще препоръчат на хората в съответната държава да почиват тъкмо в България. Според него е важно нашата страна да успее да формира свое лоби, чрез усилията на което тя да бъде извадена от червения списък на дестинациите. "Дори да имаме записвания, няма да ги пуснат да тръгнат насам, ако България не се възприеме за сигурна дестинация", обяснява той. Подчертава, че това няма как да стане чрез частна инициатива.

Даниела Стоева, управител на туроператор, който приема чужденци за културен туризъм, и член на туроператорската асоциация АБТТА, коментира пред "Дневник", че първосигнално е притеснително това, че конкурентите изглежда са по-напред с подготовката, но пита риторично какво значат на този етап от пандемията тези протоколи като няма никакъв ясен хоризонт как ще се развият нещата през следващите седмици. "В този смисъл не смятам, че сме закъснели, но сега е моментът да се работи по този въпрос", смята тя. Допълва, че това е и позицията на Европейската асоциация на туроператорите, която вижда нужда от общ европейски подход.

"Ние сега и да излезем с протокол, ако основните ни европейски пазари не го признаят или техните рестрикции не отговарят на нашия протокол, до какво ще доведе това? Аз лично смятам, че трябва да се работи и на ниво бизнес, и на ниво държавна администрация, за да се вземе решение, да има координация и на здравните протоколи". Отчита обаче това, че явно няма политическа воля за достигане до такова общо европейско решение. Тя не е очаквала ясен ангажимент от управляващите, доколкото всяко обявено нещо е предпоследно.

От това, което виждам, има много несигурност както в чужбина, така и у нас, коментира Веселин Данев, съсобственик на хотелите "Мелиа" (сред които в Златни пясъци, Слънчев бряг). И според него все пак трябва да има ясен протокол и организация конкретно на летищата. Казва, че усилията трябва да са насочени на държавно ниво към най-големите пазари за българския морски туризъм и към тези, в които ситуацията дава основания за оптимизъм. Споделя, че заради размерите на епидемията германският пазар "не изглежда добре" за разлика от Израел и Великобритания заради напредналата ваксинация. Посочва, че в допълнение на демонстрираната по-голяма готовност за лятото в Гърция и Турция са взети мерки от типа на това да се свали драстично ДДС за входящ туризъм. "Има голяма разлика между 20% ДДС и 1%, както е в Турция", подчертава той.

При такъв капацитет на здравната система как да убедим чуждите туристи да дойдат, коментира Данев. Дава пример с миналата година, когато това е била една от причините да секне притокът на туристи от Германия. Другият е бил информация за партита в Златни пясъци, при които не са се спазвали противоепидемичните мерки.

България не отправя никакви послания откакто е започнала кризата, а рекламата в туризма в момента е именно това - какви са условията, приема ли туристи, как и т. н., коментира Стоева. "Конкурентните страни това правят. Не знам дали те са взели най-добрите препоръки, но са ги отправили и това го има в медиите. Къде е България в медиите на основните пазари?", пита тя и допълва, че никъде не е видяла реклама на България. Като частна инициатива тя рекламира България в едно швейцарско и в друго, отново немскоезично издание.

"Бизнесът няма да понесе втора година като миналата. Явно трябва да започнем да живеем с вируса, а не да бягаме от него", обобщава тя.

Кога ще дойде лятото

В обичайни години първите чужди туристи, главно от Германия, са тук още през април. Сега оптимистично настроените туроператори се надяват да започнат от май.

Ние сме си обявили програмите от 1 май, но какво ще остане от заявените чартърни полети, зависи от това в каква степен ще имаме готовност да посрещнем гости, казва Калин Сутев. "Всичко зависи също и от това каква ще е ситуацията в Германия и каква ще е тук. Ако днес гледаме там каква е ситуацията, направо звучи нелепо да говорим за отваряне на сезона. Но ако предположим, че нещата приключат до Великден, се надяваме да започнем в срок", описва ситуацията той. Допълва, че въпросът е "да сме готови и да убедим нашите партньори, че нужната подготовка е направена и институтът "Роберт Кох" ще ни даде зелена светлина".

Казва, че заявените чартъри са 65% от обема на изпълнените през 2019 г. и това е "твърде оптимистичен план", защото реално продажби не са направени. Посочва, че в нормални години резервациите са по няколко хиляди седмично по това време на годината, а сега са несравнимо по-малко. "Ако стартираме в средата на юни, оттам натакък вече всичко ще е ласт минит", казва той. Така се сбъдва прогнозата от есента, че този сезон ще е тъкмо това - в последния момент.

Веселин Данев не очаква много по-различен сезон от миналогодишния, който за сегмента, в който се намират управляваните от него хотели, българите не са решението, тъй като те припознават предлагания продукт от веригата за недостъпен (94% от гостите им са чужденци). Данев посочва, че ако си сметнат всички разходи по ваканциите, ще видят, че дават същите пари. Допълва, че хотелите предлагат контролирана среда - с недостъпни за външни хора паркове, с хигиенни процедури, зададени от бранда, който има 400 хотела по света.

"За мен май няма да има, някакво леко отваряне може да има юни по данни на туроператорите и евентуално края на юли и август да има някакъв сезон", разсъждава той. Надява се на гости от Румъния и други близки страни. Отчита, че и това лято ще се работи със заетост, достигаща до 50-60% от хотелите.

Даниела Стоева посочва, че при културния туризъм ситуацията е най-драматична, защото сезонността е от април до края на октомври. Казва, че още преди няколко месеца са анулирани всички дати за април и май, а вече започват и за юни. "Нашите партньори се ориентират към есента. Надеждите бяха имунизациите да дадат някаква сигурност, но очевидно не се получава поне по отношение на алтернативния туризъм. Тенденцията не е само за България", посочва Стоева.

Напомня, че към момента организираните пътувания в страната са забранени и ако идват туристи, то те трябва да са само индивидуални и единствено може да им се предложи настаняване. "Туристическият продукт не е едно просто настаняване. Ако не можеш да получиш всичко, какъв е смисълът да го предпиремаш. Не идваш, за да лежиш само в хотелската стая", коментира туроператорът.

По данни на НСИ през 2020 г. в България са дошли 1 364 688 чужди туристи при 5 860 447 в нормалната 2019 г. През активния летен сезон пък летищата във Варна и Бургас отчетоха достигащ до 80% спад в броя на чартърните полети като много от тях отпадаха в последния момент. И за момента остава субсидията от 35 евро на седалка в чартър, която ще получат туроператорите за самолети с поне 100 седалки. Бюджетът за национална туристическа реклама за 2021 г. е 19.5 млн. лв.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини