От х:

Днес в x:

Трета фаза: корпоративно ваксиниране, принуждения и хаос

Ангажираните с имунизационната кампания срещу Covid-19 у нас гордо изтъкнаха, че вече сме пристъпили към третата фаза на националния план, която обаче е най-неясно разписана. В резултат има много недоволни – някои, че трябва да се подложат на "корпоративна" ваксинация, а други, че нямат такъв шанс. В същото време приоритетни групи са пренебрегнати. Възрастни хора и лица с придружаващи хронични заболявания нямат представа кога ще дойде техният ред.

И докато едни се надяват, на други се предоставя възможността веднага да си поставят ваксина, защото работодателят им е "издействал" дози за всички. Вече станаха известни няколко такива дружества – мобилен оператор, банка и хипермаркет. Появи се информация дори за налагане на ултиматуми – служителите, които не искат да се ваксинират са застрашени от намаляване на работата с 50%, което съответно се отразява и на заплатата. До подобни принуждения явно се стига, защото голяма част от хората отказват да си поставят ваксина. 

Същевременно изобщо не е ясно кога ще се пристъпи към масовото ваксиниране, а впечатлението, че някой някъде жонглира с дози, които хем ги има, хем не, за някои се превръщат в задължителни, а за други в нещо като мечта, се засилва неимоверно. 

Какво знаем за фазите на ваксинация?

Фаза 1 включва медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал. Като очакван брой подлежащи са посочени 243 600 лица. Броят желаещи обаче се оказа значително по-малък - едва между 20 и 40 процента.

Така по-лесно се стигна до Фаза 2, която включва потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. Очакван брой подлежащи: 112 080 лица, от които 80 са заети с отглеждане на норки.

Следва мистериозната Фаза 3, за която се казва само, че включва служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности. Няма очакван брой подлежащи, защото е предвидено имунизирането да се извършва по предварително изготвени списъци. Първоначално в тази група се споменаваха служители от ВиК сектора и енергетиката, но вече говорим и за телекоми и хипермаркети. 

Изниква въпросът защо тези 80 души, които са ангажирани във ферми за норки са изрично посочени, докато не е разписано какво се има предвид под

"служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности"?

И тук вече се проявява типичният за държава, която отдавна е на челните места по корупция, подход. За някои фирми има, за други – не, а възрастните хора ще има да чакат. Именно те са планирани за ваксиниране в рамките на Фаза 4 – възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания. 

Колко хора вече са имунизирани?

До момента у нас са поставени 81 338 дози ваксини, като 22 776 души са с поставени две дози, по данни на единния информационен портал. Основната причина за бавната ваксинация доскоро бе липсата на достатъчни количества ваксини. С одобряването на ваксината на AstraZeneca обаче страната ни вече получи 60 000 дози от нея и въпреки това темпът не бе ускорен съществено.

В момента в страната се поставят средно по 2600 дози на денонощие от трите ваксини, като в някои дни надхвърлят 4000, но през почивните дни падат и под 100, съобщават от "Mediapool". През март месец се очаква страната да има на разположение 500 000 дози, достатъчни за имунизацията на поне 250 000 души.

Тогава ваксините би трябвало да са достъпни и за всички желаещи, попадащи извън приоритетните групи.

Ваксинирането срещу Covid-19 ще се провежда не само при личните лекари, но и в обособените пунктове и хората ще могат да избират. Така, ако списъкът на чакащите при личния лекар е твърде дълъг, човек ще има и друга опция.

Нови 318 имунизационни пункта

За целите на масовата имунизация се разкриват 318 имунизационни пункта в цялата страна. Списъкът им е уточнен от Министерството на здравеопазването и може да бъде разгледан тук. Най-общо те се намират в болници, поликлиники, здравни инспекции и други здравни учреждения в страната.

Записването на час за имунизация в тях ще става през разработвания от "Информационно обслужване" електронен регистър за желаещите да се ваксинират, който трябва да стане готов до края на този месец. Все още не е уточнено как ще става записването на час в пунктовете за хората, които нямат възможност да се запишат електронно.

Източник: https://momichetata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ня
    Някой
    3 -1
    09:46, 19 фев 2021
    Умният винаги отстъпва!!!Затова по Светът и у Нас управляват глупаците!!!
    След Не кашляйте идва и Не дишайте???Мисленето така или иначе вече е забранено!!!
    Датчанин беше осъден на четири месеца затвор от датския Върховен съд, защото се изкашлял върху двама полицаи и викал „корона, корона“, предаде ДПА.
    Действията на мъжа са сравними с „криминална заплаха за насилие“, постанови съдът.
  • 2
    3,
    3,14
    7 0
    10:49, 19 фев 2021
    Хората масово не се ваксинират,защото не вярват на управляващите абсолютно нищо!Как ще вярваш на човекоподобни,които днес кажат едно,а утре-обратно!Даже не помнят какво са говорили преди едана минута!
  • 3
    Пр
    принудително ваксиниране
    4 -1
    10:50, 19 фев 2021
    а къде е демокрацията. нали затова свалихме комунизма защото всичко беше принудително. какво се оказа. от един хОй на друг се надянахме. Че тия се оказаха по -лицемерни от предишните.
  • 4
    Bo
    Bohm
    4 0
    10:55, 19 фев 2021
    Пълен провал на крадливата Шайка.
Последни новини