От х:

Днес в x:

15 °C

Ключови фигури от сагата GameStop се явяват пред Конгреса

Конгресът на САЩ започва да проучва сагата около акциите на търговеца на видео игри ГеймСтоп (GameStop) с изслушване на ключови фигури по-късно днес, информира Асошиейтед прес.

Случилото се бе описано като победа на обикновените хора над титаните от Уолстрийт, но не всички са съгласни с това представяне, включително конгресмени и от двете ператии.

Акциите на ГеймСтоп скочиха с 1600 процента през януари, преди котировките им отново да се нормализират. Въвлечени са огромни хедж фондове с къси позиции, форум в социална мрежа и армия инвеститори на дребно, решили да се включат в "горещата" нова възможност.

Пред комисията за финансови услуги на Камарата на представителите днес ще се явят 34-годишен колоритен ютюбър и активен член на форума r/WallStreetBets в Редит (Reddit); един от най-богатите и известни инвестиционни магнати на Уолстрийт; както и Влад Тенев - главен изпълнителен директор и съосновател на инвестиционната онлайн платформа Робинхуд (Robinhood), на която се разви голяма част от спекулативната търговия с акциите на ГеймСтоп. Платформата пожъна критики, включително от членове на Конгреса, след като ограничи търговията в разгара на треската.

Тенев отхвърля твърденията, че Робинхуд е действала в интерес на големите си клиенти от Уолстрийт, когато на 28 януари блокира възможността потребителите й да купуват акции на ГеймСтоп и още десетина компании. Ограниченията останаха в сила няколко дни.

Платформата е обвинявана, че е променила правилата "в движение" насред тенденцията, в интерес на големите си клиенти, които щяха да загубят пари, ако акциите на ГеймСтоп бяха продължили да поскъпват.

Според Тенев ограниченията върху търговията са били наложени, единствено за да се спазят капиталовите изисквания, определени от регулаторните органи. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ан
  антимишок
  1 0
  11:26, 18 фев 2021
  тая "сага" е перфектно доказателство колко е 'свободен" пазара на акции!Също така показва как големите,недосигаеми компании могат да сринат и изкупят на безценица всяка средна и малка компания която ги заинтригува!
Последни новини