От х:

Днес в x:

9 °C

Три космически мисии вече кръжат около Марс, роувърът готов за кацане

Три конкурентни мисии пристигнаха за 10 дена край Марс. Сондата "Амал" на ОАЕ и китайският космически апарат "Тянвън-1" вече навлязоха в орбита на 9 и 10 февруари. Американският роувър "Пърсивиърънс" се очаква да кацне на Червената планета на 18 февруари.

Всяка от тези мисии е с различни цели. За ОАЕ основното е да се докажат като космическа сила. За разлика от конкурентите, "Амал" ще остане на орбита. Това обаче е достатъчно за влизане в ексклузивния клуб на достигналите до Марс, в който бяха само САЩ, Европа, СССР и Индия. Китай също се включи в него един ден след ОАЕ.

Космическият апарат "Тянвън-1" няма да работи само от орбита. След като наблюдава планетата няколко месеца, от него ще тръгне спускаем модул към повърхността на Марс. Ако кацането е успешно, Китай ще е едва втората държава в историята, постигнала това след САЩ.

С "Пърсивиърънс" от мисията "Марс 2020" НАСА затвърждава постиженията си, но влага повече амбиции. Роувърът е много по-голям от "Кюриосити", по който е моделиран, и с повече инструменти.

Основните научни цели на ОАЕ са "Амал" да изследва атмосферата на Марс, да изучи механизмите за изтичането й в космоса, а с нея вероятно и водата, като проследи движението на водорода и кислорода. Сондата ще изследва също как енергията се движи между долните и горните слоеве на атмосферата, как прахът се вдига от повърхността на Марс и влияе върху температурата. "Амал" ще създаде глобална картина на вариациите й през денонощието и годината.

Научната програма на мисията на ОАЕ е разработена с помощта на НАСА, за да има реален принос към познанията на човечеството. Космическият апарат е с три инструмента - камера за цветни снимки на планетата, инфрачервен спектрометър за изследване на ледените облаци, водната пара и температурата в долните слоеве на атмосферата, и ултравиолетов спектрометър за изследване на въглеродните, водородни и кислородни молекули в горните.

Космически апарат "Тянвън-1" вече изпрати първите си снимки. Китай е с големи амбиции за мисията - целта е да постигне с първия си независим опит за изследване на Марс почти всичко, реализирано от САЩ с мисиите от 60-те години на миналия век досега - да навлезе в орбита, да спусне апарат на повърхността, от него да излезе дистанционно управляван робот, който да прави анализи.

"Тянвън-1" ще търси следи от древното магнитно поле на Марс и ще проучи състава на скалите на планетата. Той ще търси находища на лед и седиментни скали, ще проучи йоносферата и вътрeшната структура на планетата.
Орбитиращият апарат ще картографира повърхността с камера с висока резолюция и радар, ще характеризира геоложката структура и ще търси вода, лед и разпределението на скалите. Роувърът ще изследва състава на грунта и ще търси признаци за вода под повърхността. Той ще събира и атмосферни данни. Учените се надяват "Тянвън-1" да даде ценна информация за обитаемостта на планетата.

"Тянвън-1" има общо 13 инструмента. Седем са на орбитиращия апарат и шест на робота.
Роувърът е оборудван с мултиспектърна камера, камера за терена, радар за изследване на подповърхностния слой, детектор за състава на повърхността, детектор на магнитното поле и метеорологичен монитор.

Орбитиращият апарат има две камери, радар за изследване на подповърхностния слой, минералогичен спектрометър, магнитометър, анализатор на йоните и неутралните частици, анализатор на енергийните частици.

Целите на американската мисия "Марс 2020", основната част от която е роувърът "Пърсивиърънс", са да изследва района на кацане, да оцени доколко обитаема може да е била планетата в миналото, да търси признаци за древен живот, да събере проби, които да бъдат върнати на Земята от бъдеща мисия, да демонстрира технология за бъдещо изследване от роботи и хора.

Роувърът "Пърсивиърънс" има седем инструмента - авангардна камера Mastcam-Z, втора камера SuperCam, която освен образи, осигурява химически и минералогичен анализ от разстояние. Планетарният инструмент за рентгенова литохимия (PIXL) е спектрометър с рентгенова флуоресцентност, който ще картографира елементите в повърхностни материали. Друг спектрометър - SHERLOC - ще сканира средата за органични химикали и ще използва ултравиолетов лазер за картографиране на минерали и органични съединения. Експериментът MOXIE ще демонстрира технология, която ще произвежда кислород от въглеродния двуокис в марсианската атмосфера. Анализаторът MEDA на динамиката в околната среда е комплект от сензори, които ще измерват температурата, скоростта и посоката на вятъра, налягането, относителната влажност, размерът на частиците прах и формата им. Уредът RIMFAX е проникващ под повърхността радар, който ще предостави данни за геоложката структура.

Под "Пърсивиърънс" има миниатюрен хеликоптер. Той трябва да се издигне във въздух с плътност, която се равнява на едва 1 процент от тази на земната атмосфера. Витлата ще се въртят със скорост от 2400 оборота в минута - около пет пъти по-бързо в сравнение със стандартен хеликоптер. Планирани са до пет полета с постепенно увеличаваща се трудност за тестване на технологията.

Общата цел на трите мисии - на ОАЕ, Китай и САЩ, е да определят геоложки зони, откъдето при следващи експедиции да бъдат взети и върнати на Земята проби. И да търсят отговор на вечния въпрос за живот на Марс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини