От х:

Днес в x:

Хасковската болница с 2 млн на червено, измисля антикризисна програма

Доктор Шопов пътуваше днес за София за среща с министър Нанев

МБАЛ Хасково е една от 8-те болници в страната с най големи задължения, съобщават от министерството на здравеопазването. Останалите са МБАЛ „Св. Георги” – Пловдив, МБАЛ – Александровска, УМБАЛ АД – Стара Загора и многопрофилните болници за активно лечение в Бургас, Пловдив, Плевен и Стара Загора.Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев е изискал от ръководствата на лечебните заведения спешни оздравителни програми до края на седмицата. От изпълнението им до края на третото и четвъртото тримесечие на годината ще зависи дали директорите ще запазят местата си. Основно изискване е да не се намаляват възнагражденията на персонала, нито да се понижава качеството на медицинските услуги за пациентите.Дълговете са в резултата не само на достатъчно средства, а и на лоши мениджърски решения, убеден е министърът. 

МБАЛ Хасково не е толкова зле, коментира за Haskovo.net изпълнителния директор на болницата д-р Димитър Шопов. Финансовите задължения на лечебното заведение са 2 млн лева главно задължения към доставчици на лекарства. Болницата бе с 4.5 млн лева дългове в началото на мандата ми преди 4 години, сега сме по-добре въпреки скока на горивата и лекарствата, коментира още Шопов. Дниес той е предложил а министър Нанев приел антикризисна програма. Основните точки: съкращаване на легловата база с 40 %, сливане на отделения и преместване на специалисти от едно отделение в друго. При пенсиониране на лекар на негово място няма да се назначава друг. настоящия персонал, медицински и помощен, обаче няма да бъде съкращаван. Заплатите също няма да бъдат пипани и ще се формират по досегашния начин-едната част ще бъде твърда а втората част от трудовите възнаграждения процент от реализираните приходи по клинични пътеки на съответното отделение. За пример бе дадено АГО отделението. Там се използвали само 40 % от леглата и другите спокойно могат да бъдат съкратени, посочи Шопов.

 

Болницата минава и на климатици. Причините: нафтата е 2 лв, токът е стотинки. Нови дограми и саниране са следващите точки. При стриктното им следване до 2 години МБАЛ Хасково няма да има никакви дългове, зарече се Шопов. Няма да бъда сменян, самият министър ми каза че това са глупости, категоричен бе изпълнителния директор.

В Министерството обаче са настроени да "леят кръв". Към 30 юни 2009 г. задълженията на болниците в страната възлизат на 281, 7 млн. лв. Спрямо края на миналата година те са се увеличили с 10 % от над 253, 8 млн. лв. Просрочените задължения на болниците са нараснали с 64 % за полугодието до над 51, 7 млн. лв. В тази връзка Министерство на здравеопазването събира информация за нарушения на административните ръководства на болниците и ще сезира прокуратурата и разследващите органи, ако бъдат установени такива.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини