От х:

Днес в x:

9 °C

Стартъп за изкуствен интелект със съоснователи българи набра 2.8 милиона долара инвестиции

LatticeFlow, стартъп, който помага на екипите на AI да изградят модели на AI, които са безопасни и надеждни, е събрал 2,8 милиона щатски долара финансиране, каза един от съоснователите Мартин Вечев пред БТА. Парите са били привлечени в кръг за финансиране, воден от швейцарския фонд за дълбоки технологии btov и Global Founders Capital, най-големият високотехнологичен фонд в Европа.

LatticeFlow е отделение на Швейцарския федерален технологичен институт (ETH Цюрих) и е снован от на Павол Билелик, Андреас Краузе и българите Мартин Вечев (на снимката втори вдясно) и Петър Цанков (вляво).

Вечев каза, че са много доволни от тази първоначална инвестиция от топ европейски инвеститори. "Това ще ни позволи да се съсредоточим върху нашия продукт в продължение на няколко години и да решим основните проблеми и да окажем въздействие. След това очакваме друг, по-голям кръг за доставка на нашия продукт в целия свят", каза той.

Той добави, че безопасността на ИИ е много важна и важна тема за обществото и очакванията са напредъкът в това измерение да генерира интерес.

Основната идея на LatticeFlow е да промени начина на изграждане на следващото поколение AI системи. Ако хората трябва да използват ИИ в бизнеса си, в лекарски кабинети, по пътищата или в домовете си, компаниите и потребителите се нуждаят от системи с изкуствен интелект, на които могат да се доверят.

Според Вечев надеждният ИИ означава, че „можем математически да гарантираме, че една ИИ система прави това, което очакваме, и се държи съответно“.

Най-предизвикателният аспект в неговата област е комбинирането на изследвания и идеи от различни области на изчислителната техника, които на пръв поглед изглеждат различни, но всъщност са свързани.

Вечев е професор в ETH Цюрих. Той има докторска степен от университета в Кеймбридж и е бил член на научния персонал в Изследователски център Уотсън на IBM. Преди това Вечев е съосновател на двe отделeния на ETH, придобити от PwC и Snyk.

Цанков има докторска степен от ETH Цюрих. Преди LatticeFlow, той е съосновател на ChainSecurity, придобита от PwC. Завършва Georgia Tech с две награди за научни изследвания и е награден от президента на България за постиженията си в компютърните науки.

Вечев заяви пред БТА, че всички аспекти са важни в неговата сфера на работа. "Човек трябва да има добра идея, но също така да продължи и да постигне резултати, тъй като има много добри идеи, които никога не успяват. Това изисква упорита работа и фокус за дълъг период от време," каза той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини