От х:

Днес в x:

Независима комисия за оценка на реакцията на пандемията критикува първоначалния отговор на коронавируса

Независима експертна комисия заяви, че китайските власти са можели да предприемат по-твърди здравни мерки през януари миналата година, за да овладеят първоначалния епидемичен взрив на Ковид-19. Тя освен това разкритикува Световната здравна организация (СЗО), че е обявила избухването на пандемията с много голямо закъснение, предаде Ройтерс.

Екипът, оценяващ глобалната реакция на пандемията, е оглавяван от бившата новозеландска министър-председателка Хелън Кларк и от експрезидентката на Либерия Елън Джонсън Сърлийф. Той призова за реформа на Световната здравна организация.

Междинният доклад бе представен броени часове след като най-високопоставеният експерт на СЗО за извънредните ситуации Майк Райън заяви, че смъртните случаи от КОВИД-19 по света се очаква да достигнат 100 000 на седмица "много скоро".

"Това, което е ясно за комисията, е, че здравните мерки е можело да бъдат прилагани по-твърдо от местните и националните здравни власти в Китай миналия януари", пише в доклада, като се има предвид първоначалният епидемичен взрив на новото заболяване в град Ухан, в китайската провинция Хубей.

Въпреки появата на доказателства за предаване на коронавируса от човек на човек "в прекалено много страни, този сигнал бе игнориран", сочи докладът, който критикува и забавената реакция на СЗО на появата на новия вирус. Експертната група пита по-конкретно защо комисията към организацията за извънредните ситуации се е събрала на първо заседание за коронавируса чак през третата седмица от януари миналата година и е обявила пандемията едва на 30 януари.

"Глобалната система за предупреждение за пандемии не е подходяща за целта. Световната здравна организация не бе достатъчно силна, за да свърши тази работа", отчита независимата експертна група. В заключение тя призовава за "глобално рестартиране".

Комисията ще отправи препоръки в окончателния си доклад до министрите на здравеопазването на 194-те страни членки на СЗО през май.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини