От х:

Днес в x:

11 °C

Занаятчийско училище отваря врати в Пловдив

Занаятчийско училище отваря врати в Пловдив.Това става възможно чрез реализацията на съвместен проект на Регионалната занаятчийска камара в града и община Пловдив.За целта държавата отпуска 100 000 лв.

20 майстори в техните ателиета, разположени на улица „Стръмна“ в Стария град и Бакаловата къща, ще предават уменията си на деца от различни пловдивски училища.Ще се изучават тъкане на хоризонтален и вертикален стан, изработване на художествена керамика, писани яйца, плъсти, кукли, дърворезба.

"Идеята е Министерство на културата да подпомогне всички майстори, които работят в такива етнографски комплекси ,тъй като знаете че няма туристи и в същото време срещу тази финансова помощ ,която Министерството на културата ще даде за майсторите ,те пък да предадат и да запалят в децата интереса към занаятите", каза Тони Симидчиева - председател на Регионална занаятчийска камара – Пловдив.

Децата ще се обучават в групи, а всяко от тях ще може да избере какъв занаят да учи.

"По 4 или 5 деца в зависимост от размера на ателието и заради противоепидемичните мерки всяка събота по 4 часа астрономически ще се обучават в занаята по специални програми. Това ще продължи до юни. Юли и август ще могат граждани и туристи на Пловдив възрастни хора да се обучават в това занаятчийско училище", каза Тони Симидчиева - председател на Регионална занаятчийска камара – Пловдив.

В Бакаловата къща в Стария град децата могат да избират между тъкане, кожарство и изработване на предмети от царевична шума.

"Надяваме се да провокира интерес така както нашето любопитство ни е предизвикало и сме стигнали дотам да станем майстори така това любопитство, което ние имаме по някакъв начин да го предадем на децата", каза майсторът на художествен текстил Елена Драмова.

Оказва се, че към работата със стан проявяват интерес както момичета, така и момчета.

"За момченцата им е интересно самата техника на работа, механиката как се случват, докато момиченцата те се вълнуват от цвета, от колорита", каза майсторът на художествен текстил Елена Драмова.

"Обясняваме им структурата на стана, най-лесните движение с най-лесната сплитка десен крак, дясна ръка совалката, ляв крак и те казват. Получава се и те сами проявяват желание да сменят цвят, да си правят композиции, показваме им вече и леко по-усложнени технологии", каза майстор на художествен текстил и накити от мъниста Стоян Маринов.

Майсторът на кожени изделия Христо Войводов за първи път ще обучава деца.

"Надявам се на тях да им хареса и да подбудя у тях една бъдеща изява в този занаят. Нашият път така е устроен, че първо ние се учим и после трябва ние да учим. Някои си мислят, че така гледаш нещо в интернет, копираш го, въпросът е детето или човека бъдещ занаятчия да изгради собствен стил, който е разпознаваем, защото най-лесно е да гледаме в интернет, да копираме и така нещата се размиват, докато създаването на собствен стил е доста трудно", каза кожарът Христо Войводов.

"Малко трудно става сприятеляването с материала, защото царевичната шума се работи мокра и се изискват умения, дечицата в момента общо взето не работят толкова много с ръцете си, но въпреки всичко по-леки неща могат да се изработят стига да имат търпението", каза майсторът изделия от царевична шума Жулиета Георгиева.

Жулиета често работи с деца и се възхищава на тяхното въображение

"С дечица от музикалното училище правихме едни ето такива духчета. Децата си направиха духчето, но всяко едно духче, беше любимия им композитор и те го показаха чрез прическата, чрез изражението на лицето", каза майсторът на изделия от царевична шума Жулиета Георгиева.

Майсторите се надяват да запалят искрата към занаятите, а защо не и да намерят свои наследници. Занаятчийското училище ще отвори врати през месец март.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини