От х:

Днес в x:

Засега няма да се повишава цената на водата в Първомайско

Няма да бъде повишавана цената на водата в община Първомай в близко бъдеще, стана ясно след проверка във ВиК – Първомай. Повод за запитването стана препоръката на омбудсмана Диана Ковачева към осемте ВиК оператора в страната, които от 1 януари 2021 г. повишават цената на водата. Тя настоява  да не се прилагат новите, по-високи цени на ВиК услугата, утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с Решение № Ц-46/30.12.2020 г.Обръщението ѝ е и към „ВиК“ ЕООД гр. Пловдив.

В община Първомай водата е една от най-евтините в страната – 1,65 лв./м3. Това включва доставката, отвеждането на водата и ДДС. В сравнение с Хасковско, например водата е почти два пъти по-евтина. Разликата идва от това, че в ценообразуването не влиза пречистването, тъй като пречиствателната станция все още не е заработила.

През 2020 г. Първомайското ВиК поделение на Пловдивското дружество е подменило 3,5 км на обща стойност 401 000 лв.

Най-дългият участък е 1500 м между Бяла река и Православен. 1000 м от Езерово до каптажа до параклиса „Св. Св. Петър и Павел“.

400 м външен гравитачен водопровод до с. Буково е рехабилитиран и още 300 м в селото. За Първомай е подменен 60 м водопровод с голям диаметър, в посока кладенците на града.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини