От х:

Днес в x:

3 °C

Спасиха разпятието на Йордановден и в Хасковско

  Заветният обичай по спасяването на Богоявленския кръст на Йордановден тази година в региона на Хасково беше спазен в Димитровград и Свиленград.

  В Харманли традицията да се играе „ледено“ хоро във водите на реката, преди разпятието да бъде извадено от нея, не се състоя. Там церемонията не беше разрешена от местната община, заради наложените мерки за сигурност по разпространението на коронавируса.

  Богоявленското разпятие беше осветено в църквата "Св.Иван Рилски" от архиерейския наместник отец Живко Петров.

  В Свиленград и Димитровград ритуалът беше проведен край р.Марица. Традиционните литийни шествия до брега обаче бяха отменени.

  От водата на реката край Димитровград разпятието извади 22-годишният Атанас Цеков. В Свиленград от река Марица Богоявленския кръст спаси за шести път 26-годишният Дамян Костадинов.

  Днешният ден, в който се отбелязва един от най-големите християнски празници, се смята за ден на светлината и просвещението.

  Това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

  След извършеното тайнство, хората с очите си видели от небето да се спуска бял гълъб, който кацнал на рамото на Христос и който е символ на триединството - Отца, Дух и Сина.

  Затова и на този ден по стара традиция се извършва ритуалното кръщаване на водата, в която свещеникът хвърля кръста. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът -здрав.

  За здраве и берекет тази сутрин в Калофер бяха и група хасковлии. Те се включиха в „леденото“ мъжко хоро там.

  Въпреки забраните от властите, то се състоя и хората нагазиха под звуците на гайди и тъпани във водите на река Тунджа.

  Богоявленското хоро в Калофер е номинирано за включване в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно световно наследство.

  „Разликата от предходни години и тази в леденото хоро беше, че имаше много по-малко хора днес, както във водата, така и по брега. Имаше хора от цялата страна, след ритуала по спасяването на кръста, повечето влязоха във водите за малко и с маски. И тази година, въпреки пандемията, решихме да влезем във водата и ние най-вече за здраве.“, разказаха хасковлии.

  В народната традиция с Йордановден се слага край на така наречените „мръсни дни”.

  А на този ден има и много именици. Празнуват: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

  Според официалната статистика у нас днес повод да почерпят имат над 140 000 българи. Йордан и Йорданка са сред най-разпространените имена сред мъжете и жените.

  В Хасковска община имениците са 1525, от тях 1245 са в областния град.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021

  Случаен виц

  Последни новини