От х:

Днес в x:

Спасиха разпятието на Йордановден и в Хасковско

    Заветният обичай по спасяването на Богоявленския кръст на Йордановден тази година в региона на Хасково беше спазен в Димитровград и Свиленград.

    В Харманли традицията да се играе „ледено“ хоро във водите на реката, преди разпятието да бъде извадено от нея, не се състоя. Там церемонията не беше разрешена от местната община, заради наложените мерки за сигурност по разпространението на коронавируса.

    Богоявленското разпятие беше осветено в църквата "Св.Иван Рилски" от архиерейския наместник отец Живко Петров.

    В Свиленград и Димитровград ритуалът беше проведен край р.Марица. Традиционните литийни шествия до брега обаче бяха отменени.

    От водата на реката край Димитровград разпятието извади 22-годишният Атанас Цеков. В Свиленград от река Марица Богоявленския кръст спаси за шести път 26-годишният Дамян Костадинов.

    Днешният ден, в който се отбелязва един от най-големите християнски празници, се смята за ден на светлината и просвещението.

    Това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

    След извършеното тайнство, хората с очите си видели от небето да се спуска бял гълъб, който кацнал на рамото на Христос и който е символ на триединството - Отца, Дух и Сина.

    Затова и на този ден по стара традиция се извършва ритуалното кръщаване на водата, в която свещеникът хвърля кръста. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът -здрав.

    За здраве и берекет тази сутрин в Калофер бяха и група хасковлии. Те се включиха в „леденото“ мъжко хоро там.

    Въпреки забраните от властите, то се състоя и хората нагазиха под звуците на гайди и тъпани във водите на река Тунджа.

    Богоявленското хоро в Калофер е номинирано за включване в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно световно наследство.

    „Разликата от предходни години и тази в леденото хоро беше, че имаше много по-малко хора днес, както във водата, така и по брега. Имаше хора от цялата страна, след ритуала по спасяването на кръста, повечето влязоха във водите за малко и с маски. И тази година, въпреки пандемията, решихме да влезем във водата и ние най-вече за здраве.“, разказаха хасковлии.

    В народната традиция с Йордановден се слага край на така наречените „мръсни дни”.

    А на този ден има и много именици. Празнуват: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

    Според официалната статистика у нас днес повод да почерпят имат над 140 000 българи. Йордан и Йорданка са сред най-разпространените имена сред мъжете и жените.

    В Хасковска община имениците са 1525, от тях 1245 са в областния град.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини