От х:

Днес в x:

Десетки смелчаци в ледените води за разпятието на Йордановден

Наближава един от най-светлите християнски празници – Богоявление. Това е деня, в който Йоан Кръстител кръщава във водите на река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец, Дух и Син, и започнали да вярват. Затова Йордановден се нарича още Богоявление.

На Йордановден по традиция се вади Богоявленския кръст от водата. Народът смята се, че до този ден дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни". С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

В Хасковска област и през тази година на много места ритуалът по спасяването на разпятието ще бъде изпълнен.

Най-зрелищно през последните години минава празникът в Харманли, където млади мъже и момчета с носии влизат в ледената  река Олудере, за да извадят в съревнование кръста, а след това играят хоро във водата.

За  участие в ритуала желаещите трябва да представят медицинско свидетелство и кръщелно. Мераклиите да скачат за кръста могат да се запишат до 3-ти януари в общинската администрация.

Честванията тази година започват в църквите „Св. Иван Рилски“ и „Св. Атанасий Велики“ от 9 часа с празнична Света литургия и Велик богоявленски водосвет, които ще отслужат архиерейският наместник за Харманли свещеноиконом Живко Петров и енорийският свещеник йеромонах Максим. Литийното шествие ще тръгне в 11.30 часа от сградата на общинската администрация до Харманлийска река. 

В Димитровград кръстът ще бъде хвърлен също във водите на река Марица. Празникът започва от храма „Св. Димитър", литийно шествие ще придружи смелчаците до брега. Този който извади разпятието от водата ще получи парична награда -100 лева.

В Любимец разпятието ще бъде хвърлено на мястото, където се влива в Марица река Бисерска. Церемонията започва в 11 часа.

В Свиленград спасителите на кръста трябва да го извадят от река Марица. 

В Хасковско разпятието ще бъде хвърлено около 13 часав реката край село Гарваново, където ще е и празничната церемония.

Haskovo.net



 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    Да бе Мъже :)))
    3 -5
    20:32, 2 яну 2020
    А като видят Мутра или Бей ,
    завират опашката между краката и се молят за парче хляб :))
  • 2
    Го
    Гост
    5 -2
    23:41, 2 яну 2020
    Кусур ако не е със записване и подаване на документи. Кауни прости!!!
Последни новини