От х:

Днес в x:

Атанас Цеков извади кръста на Богоявление от водите на р. Марица в Димитровград

    Димитровградчанинът Атанас Цеков извади христовия кръст навръх Богоявление и Йордановден в Димитровград.

    22-годишният младеж е студент по компютърни науки в София и скочи в студените водите на река Марица с още 25 младежи за христовото разпятие. Тази година, освен димитровградчани, имаше и осезаемо присъствие на младежи от Хасково, които бяха 10 души и се хвърлиха във водите на Марица край Димитровград.

    Наско сподели, че за първи път вади разпятието на Богоявление и ще продължи да го прави заради традицията. Той пожела на всички здраве и щастие.

    С дарове на брега го посрещна кметът на общината Иво Димов, който по традиция му подари пита, бутилка вино и парична сума от 200 лв., като 100 лв. са награда от Общината и 100 лв. лични средства от кмета на Димитровград. Градоначалникът пожела на младия мъж най-вече здраве и щастие. Подарък за късметлията връчи и димитровградският депутат Виолета Желева. Всички участници получиха грамоти и символична сума по 20 лв. за участие в народния ритуал. 

    Традиционният ритуал по водосвета, молитвата за здраве и хвърлянето на кръста във водите на реката изпълни архиерейският наместник отец Георги Тодев. Много димитровградчани присъстваха на церемонията, за да наблюдават вековната традиция по ваденето на кръста от водите на реката.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Гр
      Градски
      11 -1
      17:46, 6 яну 2021
      Живи,здрави и калени да са момците 👏🏻👍🏻💪🏻😀 всичките сте победители 👏🏻👏🏻👏🏻
    Последни новини