От х:

Днес в x:

10 начина да се справим със стреса

Всеки един от нас се е сблъсквал поне веднъж в живота си със стресова ситуация. Да не говорим, че в забързаното и динамично ежедневие напрежението е навсякъде около нас, притиска ни, прави ни притеснени, ядосани, объркани, нещастни, психически напрегнати.

Психолозите определят стреса като негативно емоционално състояние, дължащо се на дефицит на ресурси за справяне в определена ситуация. В този контекст всяко едно наше двоумене, размишление и липса на перспектива е малко или много стрес.

Това е често срещано явление и ако не успеем да го овладеем, то може да предизвика по-лоши нататъшни последствия, включително здравословни проблеми. Ето защо ви представям 10 лесни и прости начини да овладеем себе си в моменти на криза.

1. Правилото „10“

В момент на изключителна напрегнатост и тревожност се опитайте да затаите дъх и да броите бавно от 10 надолу. Цифрата разбира се е произволна, ако прецените можете да броите и от 20, 50, 100 и т.н. Какво се случва? Съзнанието се отпуска, разсейвате се от проблема и докато стигнете до числото 1, вече ще сте по-спокойни и ще можете да действате рационално, а не емоционално. Имам добра новина! Числовата редица е безкрайна, така че не бързайте, вземете колкото време е нужно!

2. Какъв е проблемът?

За да се преборите със стресова ситуация, трябва да откриете първоизточника като си отговорите на въпроса „Какъв реално е проблемът?“. Ако той е комплексен, т.е. съставен от много на брой проблеми, се опитайте да дадете решение на всеки един поотделно.

Психолозите групират проблемите в 3 категории: такива, които имат практическо решение; такива, които ще се решат от самосебе си; такива, за които нищо не може да се направи. Дори и да не намирате реално практическо решение, може да се опитате да поговорите с някого и да споделите – чуждият съвет може да помогне в много ситуации.

3. Направете си малка пауза

Всеки има нужда да отпусне напрежението, натрупано през деня. Опциите за това са много – или с физическо натоварване, което да компенсира психическото такова, или с почивка. Иначе казано, посещавайте групови занимания, слушайте музика, медитирайте, пуснете си някой хубав филм. Топлият чай, мляко и сладкото винаги помагат! Отделяйте време за себе си.

4. Без кофеин

За да бъдете по-спокойни и уравновесени премахнете или ограничете алкохола и кофеина от ежедневното си меню. Мит е, че алкохолните напитки успокояват при натоварен ден. Това е просто временно решение, което никак не е здравословно за организма.

5. Храна за здрави нерви

Много диетолози считат, че стресът и нервността до някаква степен се определят от това колко и каква храна консумираме. Когато нямаме време да се храним периодично през деня, започваме да усещаме умора и напрежение, а когато в края на деня вземем цялата доза храна, се чувстваме уморени и непълноценни. Още повече, че мазните храни, газираните напитки и захарта допълнително усложняват този процес.
Ето защо не пропускайте хранене. Дори и да не се чувствате гладни, имайте някой плод, ядки или солети под ръка. Да не забравяме и водата, която също трябва да бъде на дневен ред. Вътрешният баланс определя и настроението ни.

6. Лекарството хумор

Смейте се колкото се може повече! Ако не намирате поводи за усмивка – четете вицове, разглеждайте развлекателни страници онлайн, общувайте с весели хора, гледайте комедии или посетете хумористична театрална постановка. Малко смях може да направи чудеса.

7. Общувайте с хора

Когато усетите, че сте напрегнати и притеснени, поговорете с някого. Много случаи на депресия са породени именно от факта, че хората се затварят в себе си. Дори да не сте най-социалния човек, винаги един приятелски разговор или добра компания помагат да свалите стреса от плещите си. В този контекст на размисли, избягвайте да общувате с агресивни хора – те нямат място в живота ви.

8. Открийте това, което ви прави щастливи

Всеки има хоби или начин, по който да релаксира – танцувайте, рисувайте, пейте, стройте къщи от кибритени клечки, редете мозайки от камъчета, садете дръвчета… Всичко това звучи малко налудничаво, но е идеалния начин да отпуснете съзнанието си и да бъдете една идея по-спокойни.

9. Приемайте нещата по-философски

Понякога просто трябва да приемете, че някои неща не зависят от вас. Не можем да контролираме всичко. Това, което можем да контролираме, сме самите ние и то не винаги. Затова се оставете на течението, нека не всичко да лежи на вашата отговорност.

10. Дайте всичко от себе си и бъдете търпеливи

Разбира се, че не е нужно да сте перфектни във всичко. Както казах, има неща, които не зависят от нас. Бъдете добри сами за себе си, дайте всичко по силите си и просто почакайте – по някакъв начин ще бъдете възнаградени. Стресът е спънката, която ви пречи да успеете. Овладеете ли го, можете да постигнете много!

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини