От х:

Днес в x:

Излезе втора книга за бежанското село Костур

Свиленградчанката Ваня Вайчева издаде поредната си книга, съобщиха от хасковското читалище „Тракия 2008“. Тя е посветена на 100-годишнината от основаването на село Костур и заселването му с тракийски бежанци.

В „Костурски раздумки-2 “ са поместени разкази и спомени за някогашното село Кюстюкьой в Сакара и за неговите жители, дошли по тези места, след като са били насила прокудени от родните си тракийски земи. Изданието е продължение на излязлата през 2018 година книга със същото заглавие.

Авторката пресъздава разказа на Георги Радев за решителната битка при Фере през 1913 година, когато притеклите се на помощ четници отварят път на колоната от българи-бежанци към балкана. На страниците оживява трагедията в Армаганската долина, един от най-кървавите епизод и в съдбата на тракийските бежанци от Беломорска Тракия.

Разкази описват изпитанията и грижите на хората, заселили се в Костур. Тъй като няма православен храм, благочестивите християни приспособяват стара постройка за молитвен дом. Трогателно е празнуването на Солунските братя през 1930 година, когато децата берат цветя и кичат училището си „Св. Св. Кирил и Медотий“. Съхранен е и жизнерадостният спомен за народния обичай „Джамала“, част от зимните маскарадни игри.

В книгата може да се прочете и за дълголетника Неделчо Мавров, починал в Свиленград малко преди да навърши 108 години. Бил е дете, когато тракийският му род се е заселил в Костур. Той беше живата памет на селото, беше цяла енциклопедия, пише Вайчева.

Епизоди от живота в по-ново време допълват своеобразния летопис на селото, обречено като много други на обезлюдяване.

Костур си има и поет, казва авторката за Радко Стоянов, който сега живее в Ямбол. Емблематични са неговите поеми „Родопският орел“ за Капитан Петко войвода, „Одрин падна“, „Тракия болката свята“.

Ваня Вайчева е завършила библиотекознание и библиография в Библиотекарския институт в София, българска филология във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“ и религия в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Публикувала е творби в централния и регионалния печат. Има награди от национални литературни конкурси, нейни творби са включени в сборници и други издания. Автор е на шест книги.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    По
    Поздравления
    16 -2
    14:07, 16 дек 2020
    Добре че има такива хора, та да си знаем историята. За съжаление никой не пише за това, което беше през комунизма. Пишат само за лошите му страни. А за това как се изграждаха заводите, кварталите, Димитровград, Девня, язовирите. Знае ли се какво е да се изгради стената на един язовир. Това е един непрекъснат процес на бъркане на бетон и изливане. Без прекъсване , без никакво спиране ден и нощ, от първата до последната лопата бетон. Как са строени телевизионните предаватели на връх Ботев и Звездел до Кърджали. Как се прокарваха пътища, тунели. Всичко с огромен човешки труд. Сега няма такива строежи.
    • Та
      Така е.
      9 -2
      14:28, 16 дек 2020
      Откакто сме в псевдо-демокрацията един язовир не е построен.
Последни новини