От х:

Днес в x:

Турция и Русия са подписали споразумение за съвместния център за Нагорни Карабах

Турция и Русия са завършили преговорите по техническите детайли около създаването на съвместен турско-руски център за мониторинг на примирието в Нагорни Карабах и са подписали споразумение, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от частната телевизия НТВ.

В огласеното съобщение на министерството се посочва още, че продължават необходимите дейности за възможно най-скорошно привеждане в действие на съвместния център.

Прекратяването на огъня, подписано на 10 ноември, спря военните действия във и около Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но населен с етнически арменци, след най-тежките сражения в района от деветдесетте години.

Турция и Русия се договориха да създадат съвместен център в района за мониторинг на примирието, а турският парламент прие закон за изпращане на военни наблюдатели там.

Министрите на отбраната на двете страни Хулуси Акар и Сергей Шойгу подписаха на 11 ноември меморандум за установяването на съвместния турско-руски център. Руски и турски военни представители започнаха миналия месец технически разговори, за да договорят параметрите на механизма за мониторинг.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини