От х:

Днес в x:

2 °C

Чревните микроби са ключът към нормалния сън

С предстоящите есенни и зимни празници мнозина ще се замислят за връзката между храненето и съня.

Екип японски изследователи се надява да фокусира хората върху важните посредници в уравнението - бактериалните микроби в червата. Тяхното подробно проучване върху мишки разкрива степента, до която бактериите могат да променят съдържанието на червата, което в крайна сметка влияе на съня.

Самият експеримент е доста прост. Изследователите дават на група мишки мощен коктейл от антибиотици в продължение на четири седмици, което изтощава чревните им микроорганизми. След това сравняват чревното съдържание между тези мишки и контролните мишки, хранени със същото. Храносмилането разгражда храната на парченца, наречени метаболити. Изследователският екип установява значителни разлики между метаболитите при мишки с изчерпана микробиота и контролните мишки.

"Открихме повече от 200 метаболитни разлики между групите мишки. Около 60 нормални метаболита липсваха при мишките с изчерпана микробиота, а останалите се различаваха по количество, някои повече, а други по-малко, отколкото при контролните мишки", обяснява професор Масаши Янагисава (Masashi Yanagisawa) от Университета в Цукуба, ръководител на проучването.

След това екипът се заема да определи какво обикновено правят тези метаболити. Използвайки анализ на обогатяване на метаболомен набор откриват, че биологичните пътища, най-засегнати от лечението с антибиотици, са тези, които участват в създаването на невротрансмитери, молекулите, които клетките в мозъка използват, за да комуникират помежду си. Например, пътят триптофан-серотонин е почти напълно затворен. Мишките с изчерпана микробиота имат повече триптофан, отколкото контролите, но почти нулев серотонин. Това показва, че без важните чревни микроби, мишките не могат да произведат никакъв серотонин от триптофана, който ядат. Екипът също така установява, че мишките са с дефицит на метаболити на витамин В6, които ускоряват производството на невротрансмитерите серотонин и допамин.

Екипът също така анализира как спят мишките, наблюдавайки мозъчната им активност в ЕЕГ. Те откриват, че в сравнение с контролните мишки, мишките с изчерпана микробиота имат повече REM и не-REM сън през нощта - когато се предполага, че мишките са активни - и по-малко не-REM сън през деня - когато мишките би трябвало да спят. Броят на епизодите на REM сън е по-висок както през деня, така и през нощта, докато броят на епизодите, които не са REM, е по-голям през деня. С други думи, мишките с изчерпана микробиота превключват между етапите на сън/събуждане по-често от контролите.

Професор Янагисава предполага, че липсата на серотонин е отговорна за аномалиите на съня обаче все пак трябва да се изработи точният механизъм.

"Открихме, че изчерпването на микробите елиминира серотонина в червата и знаем, че нивата на серотонин в мозъка могат да повлияят на цикъла на сън/бодърстване", отбелязва професорът. "По този начин промяната на микробите в червата чрез промяна на диетата може да помогне на тези, които имат проблеми със съня."

Така че, този празничен сезон, когато ви се доспи, след като похапнете обилно с храни, богати на триптофан, каквито са протеиновите, не забравяйте да благодарите на чревните си микроби!

Справка: Yukino Ogawa et al. Gut microbiota depletion by chronic antibiotic treatment alters the sleep/wake architecture and sleep EEG power spectra in mice, Scientific Reports (2020). DOI: 10.1038/s41598-020-76562-9

Източник: Gut microbes: The key to normal sleep, University of Tsukuba

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини