От х:

Днес в x:

Ново проучване: Специална средиземноморска кето диета може да намали риска от болестта на Алцхаймер

Учени от Медицинския факултет на университета Уейк Форест публикуваха проучване, което предполага, че спазването на кетогенна диета в средиземноморски стил може потенциално да намали риска от болестта на Алцхаймер.

Изследователите направиха сравнение между диета с ниско съдържание на мазнини и модифицирана средиземноморска кетогенна диета, която се състои от здравословни мазнини/протеини и по-нисък прием на въглехидрати. Техните открития разкриват, че тази модифицирана диета е довела до значителни промени в биологичния път, свързан с болестта на Алцхаймер.

Констатациите са публикувани в Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Според Асоциацията на Алцхаймер повече от 6,5 милиона американци живеят с болестта на Алцхаймер и един от трима възрастни умират от болестта или друга форма на деменция.

"Надяваме се, че по-доброто разбиране на тази сложна връзка между диетата, когнитивния статус и здравето на червата ще доведе до нови интервенции за предотвратяване и лечение на болестта на Алцхаймер", казва Сузан Крафт, доктор, професор по геронтология и гериатрична медицина във Факултета по медицина на университета Уейк Форест.

Това проучване се основава на предишни изследвания от екипа на Крафт, показващи, че модифицираната кетогенна диета може да се окаже полезна за предотвратяване на когнитивен спад.

Рандомизираното проучване на едно място включва 20 възрастни, девет с диагноза леко когнитивно увреждане (MCI) и 11 с нормална когнитивна способност. Тези участници са били разпределени на случаен принцип да следват модифицираната средиземноморска кетогенна диета с ниско съдържание на въглехидрати или диета с ниско съдържание на мазнини и по-високо съдържание на въглехидрати в продължение на шест седмици, след което след шестседмичен период на "отмиване" да преминат към другата диета.

Били взети проби от изпражнения от участниците в началото и в края на всеки период на диета и шест седмици след "отмиването" на втората диета, за да се анализират промените в чревния микробиом – добрите и лошите бактерии, които живеят в стомашно-чревния тракт.

Изследователите установяват, че участниците с MCI на модифицираната средиземноморска кетогенна диета имат по-ниски нива на гама-аминомаслена киселина (GABA) и на микроби, произвеждащи GABA. Участниците в тази диета също са имали по-високи нива на GABA-регулиращи бактерии. GABA е основният инхибиторен невротрансмитер в централната нервна система и дисфункцията на GABA е свързана с невропсихиатрични състояния, включително болестта на Алцхаймер.

"Нашето проучване е първото, което показва, че диетата модулира GABA по различен начин при леко когнитивно увреждане", каза Крафт.

Проучването също така показа, че участниците с леко когнитивно увреждане, които имат куркумин в диетата си, също имат по-ниски нива на BSH-съдържащи бактерии. Тези бактерии регулират жлъчните киселини, произведени от черния дроб и червата. По-ниските нива предполагат намалена чревна подвижност, явление, при което храната и отпадъците преминават по-бавно през червата. При възрастни с болестта на Алцхаймер са наблюдавани анормални профили на жлъчни киселини.

"Тези открития предоставят решаваща представа за това как диетата може да повлияе на микробиома и да подобри здравето на мозъка", казва Крафт. "Необходими са по-големи проучвания, за да се оцени ролята, която диетичните интервенции играят при пациенти с когнитивно увреждане."

“Effects of a ketogenic and low-fat diet on the human metabolome, microbiome, and foodome in adults at risk for Alzheimer’s disease” by Amanda Hazel Dilmore, Cameron Martino, Bryan J. Neth, Kiana A. West, Jasmine Zemlin, Gibraan Rahman, Morgan Panitchpakdi, Michael J. Meehan, Kelly C. Weldon, Colette Blach, Leyla Schimmel, Rima Kaddurah-Daouk, Pieter C. Dorrestein, Rob Knight, Suzanne Craft and the Alzheimer’s Gut Microbiome Project Consortium, 5 April 2023, Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s AssociationDOI: 10.1002/alz.13007

Проучването е финансирано от Центъра за изследване на болестта на Алцхаймер в Уейк Форест, Фондацията на семейството на Хартман, Центъра за изследване на паметта и когнитивните способности на Роена Б. Кулинич и Националния институт по стареене.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини