От х:

Днес в x:

Ново лекарство забавя болестта на Алцхаймер и се смята за повратна точка в терапията

Ново лекарство е обявено за "повратна точка в борбата с болестта на Алцхаймер", след като е установено, че забавя развитието й, предадоха световните осведомителни агенции.

Проучвания показват, че препаратът донанемаб забавя "клиничното влошаване" на пациентите с до 35 процента, което означава, че страдащите от заболяването могат да продължават да изпълняват ежедневните си дейности, включително пазаруване, поддръжка на дома, управление на финансите и приемане на лекарства.

От британска организация, която се занимава с изследвания в сферата на болестта на Алцхаймер, заявиха, че "навлизаме в нова ера, в която заболяването може да стане лечимо".

От Дружеството за борба с болестта от Алцхаймер казаха, че терапия с експерименталното лекарство може да означава, че един ден страданието ще се сравнява с други хронични заболявания като астма или диабет.

Благотворителната организация заяви, че новите лечения предвещават "нова ера" в терапията. Донанемаб действа срещу отлагането на протеина амилоид в мозъка на пациентите с болестта на Алцхаймер.

Учени публикуваха окончателни резултати от проучването на безопасността и ефикасността на лекарството, произвеждано от "Илай Лили".

Специалистите са анализирали резултати на почти 1800 души в ранен стадий на болестта на Алцхаймер, като половината от тях са получавали месечна инфузия от донанемаб, а на другата половина е давано плацебо в продължение на 18 месеца.

Данните, публикувани в "Списание на Американската медицинска асоциация" и представени на Международната конференция на Асоциацията на пациентите с болестта на Алцхаймер в Амстердам, показват, че след 76-седмично лечение

препаратът е успял да забави развитието на болестта с 35,1 процента при хора с ранна форма, чиито мозъчни изследвания са показали ниски или средни нива на протеин, наречен тау.

Когато резултатите са комбинирани и с такива на пациенти с различни нива на този протеин, се наблюдава забавяне на заболяването с 22,3%.

При около 47 на сто от пациентите, приемащи лекарството, в ранен етап на заболяването и ниски или средни нива на тау, е установено забавяне на болестта за една година.

От компанията, производител на препарата, обявиха, че някои хора, приемащи лекарството, ще могат да приключат курса на лечение след шест месеца, след като натрупаната амилоидна плака се изчисти.

Терапията с донанемаб отстранява амилоидната плака средно с 84 % за 18 месеца в сравнение с 1% намаление при пациенти, на които е давано плацебо.

Изследователите обаче установяват, че малък брой хора от участвалите в проучването имат сериозни странични ефекти като оток на мозъка. 

Обнадеждаващите резултати от изследванията бяха представени, след като стана ясно, че друго лекарство - леканемаб, намалява влошаването на паметта при пациенти с ранен стадий на болестта на Алцхаймер, припомня ДПА.

"Това е наистина повратна точка в борбата с болестта на Алцхаймер и науката доказва, че е възможно да се забави развитието й”, казва доктор Ричард Оукли от Дружеството за борба с болестта на Алцхаймер. 

“Прилагането на лечение с донанемаб е първата стъпка към бъдеще, в което болестта на Алцхаймер ще се разглежда като хронично заболяване наред с диабета или астмата - на хората може да им се наложи да живеят с нея, но ще има лечение,  позволяващо ефективно да се справят със симптомите и да продължат да живеят пълноценно", допълва той. "Точно както през последните десетилетия видяхме трансформация в лечението на рака, ние наистина се надяваме, че сме на същия път и за деменцията”.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини