От х:

Днес в x:

Северна Македония видя недоверие в Договора за приятелство с България

Ако констатираме, че договорът за добросъседство с България не създава доверие, можем да добавим допълнителни механизми за следене на процеса под формата на пътна карта, заяви външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от агенция МИА.

"Самият договор е пътна карта. Той включва комисията от историци и междуправителствен комитет, който се събира веднъж годишно и прави преглед на постигнатите резултати и останалите задачи. Договорът включва контролни механизми, но ако се установи, че той не създава нужното доверие, ние може да добавим допълнителни средства за наблюдение на процеса под формата на пътна карта, без да предопределяме резултатите от тези дебати и разговори", каза Османи за телевизия Алсат-М.

Той уточни, че пътната карта също ще бъде част от процеса на интеграция в ЕС, макар и не официална част от преговорната рамка, защото останалите страни членки на съюза не са съгласни с това. Министърът отбеляза, че тези аспекти се обсъждат с България и скоро ще стане ясно дали спорните въпроси ще бъдат решени.

Според Османи исканията на България да се приеме тезата за български корени на македонския етнос и за македонския език като базиран на западнобългарските диалекти отразяват недоверие в Договора за приятелство.

"Фактически тази формулировка беше официално предложена от България като решение на една от срещите на комитета на постоянните представители /КОРЕПЕР/ към Съвета на Европейския съюз. Ако ние приемем историческата реалност, тогава България ще приеме сегашната реалност. Аз смятам, че тази позиция отразява недоверие в договора. Договорът не урежда този аспект на дискусията, той казва, че комисията по историческите въпроси ще разгледа историческите аргументи като база за общо честване /на историческите събития/ и изграждане на доверие", каза Османи.

Той подчерта, че според него няма друго решение освен прилагането на Договора за приятелство и че в сърцето на проблема лежи недоверието в него.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини