От х:

Днес в x:

Никога не съм била по-сигурна, че Шотландия ще бъде независима, заяви първият министър Никола Стърджън

Никога не съм била по-убедена, че Шотландия ще извоюва своята независимост, заяви днес първият министър Никола Стърджън, напомняйки, че от 1 януари Брекзит ще стане реалност, преадде Франс прес.

"Шотландия е на път да влезе в историята. Независимостта се очертава ясно пред нас. Никога не съм била по-сигурна, че с обща цел, смирение и много работа, ние ще я постигнем", заяви Стърджън при откриването на конгреса на оглавяваната от нея Шотландска национална партия, който се състои във виртуален формат заради коронавируса.

"Въпреки че наша главна цел трябва да продължи да бъде елиминирането на КОВИД-19 от територията ни, Шотландия трябва да е подготвена за това, което ще последва", отбеляза тя във видеовръзка от дома си в Глазгоу.

Това днес е широко поддържана и преобладаваща позиция сред общественото мнения, изтъкна Стърджън, след като допитване на "Ипсос Мори" от началото на октомври показа, че шотландската общественост силно подкрепя (72 процента от запитаните) действията на първата министърка за справяне с коронавируса.

Шотландската национална партия изглежда в силни позиции преди планираните за май 2021 г. местни избори. Партията може да спечели голям брой места в парламента в Холируд, който има право да взема независими от Лондон решения в областта на образованието, здравеопазването и транспорта.

През септември Стърджън обеща преди изборите да бъдат определени условията и датата на втори референдум за независимост въпреки отказа на Лондон.

На първия референдум през 2014 г. 55 процента от шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство. Откакто стана британски премиер, Борис Джонсън неколкократно изключи възможността да разреши на Шотландия да свика нов референдум. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини