От х:

Днес в x:

11 °C

Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява бързо из Европа

Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява бързо из Европа, предизвиквайки тревога сред птицевъдите предвид предишни епидемии, когато те трябваше да унищожат десетки милиони птици и да понесат тежки загуби, пише Ройтерс.

Болестта е установена във Франция, Нидерландия, Германия, Великобритания, Белгия, Дания, Ирландия, Швеция, а тази седмица за първи път и в Хърватия, Словения и Полша, след като Русия, Казахстан и Израел вече пострадаха тежко.

Повечето случаи са мигриращи диви птици, но за огнища се съобщава и в птицеферми. Това вече е довело до смъртта или превантивното избиване на поне 1,6 милиона пилета и патици в региона.

В Нидерландия, която е най-големият европейски износител на пилешко месо и яйца, близо 500 000 пилета умряха или бяха ликвидирани заради вируса през есента, а над 900 000 умряха в само една ферма в Полша, съобщиха министерствата на страните.

Рискът от предаване в птицефермите и от умножаването на случаите сред диви птици е по-голям отколкото през миналите две години заради мащабната поява на различни видове птичи грип в Европа, посочи говорител на института Фридрих-Льофлер, който е германската агенция за проучване на заразните болести сред животните.

В Русия към края на октомври бяха загубени вече 1,8 милиона птици, а близо 1,6 милиона от тях - в една ферма близо до Казахстан, сочат данни на Световната организация за здраве на животните (OIE).

Основният щам в Европа тази година в H5N8, който опустоши ятата и през 2016/17 година, когато регионът преживя най-голямата епидемия сред домашните и дивите птици. Има обаче и съобщения за установяване на щамовете H5N5 и H5N1.

Макар за хората рискът да е нисък, Европейската агенция за безопасност на храните (ЕОБХ - EFSA) предуреди тази седмица, че еволюцията на вируса трябва да се следи внимателно. Известно е, че щамът H5N1 може да зарази и хора.

Представители на птицевъдния сектор в ЕС изразиха безпокойство от новата епидемия, но заявиха, че вече имат опит в борбата с болестта.

Повече страни повишиха степента на тревога до УвисокаФ, което означава, че всички видове птици трябва да бъдат държани на закрито или предпазвани от контакти с диви птици.

Заради птичия грип, подобно на други болести при животните, страните вносители често налагат търговски ограничения. Това би засилило проблемите, предизвикани от ограниченията заради коронавируса, които вече застрашават да намалят продажбите през празничния сезон. За смекчаване на последиците обаче може да помогне практиката на страните вносители да ограничават мерките само до отделните региони, засегнати от вируса.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини