От х:

Днес в x:

Съветниците разрешиха кредит от 2 млн.лв. на кмета

Общинските съветници на Първомай взеха решение за теглене на заем от 2 000 000 лв. за срок от 15 години, с поне 3 години отлагане на обслужването и при фиксирана лихва не по-висока от 2,3%.

С поетия дълг трябва да бъдат разплатени 650 000 лв. просрочени задължения към доставчици, 250 000 лв. вноски и отчисления за депониране на отпадъци – дълг към община Асеновград, да бъдат възстановени и средства по набирателната сметка на общината, 300 000 лв. към второстепенни разпоредители, 25 000 лв. задължения към НАП  и др.

Предложението на кмета Николай Митков беше гласувано на редовната сесия на местния парламент след дебат. Още по време на заседанието на постоянните комисии стана ясно, че групата на екс кмета и съосновател на „Републиканци за България“ Ангел Папазов няма да подкрепи проекторешението. Тогава Илия Ганчев индиректно го обвини за трупането на дълга и изрази учудване, че той и групата му се въздържат при вземането на това толкова важно решение.

Само час по-късно, по време на самата сесия, Росица Генова направи предложение вместо да бъдат изплатени на община Асеновград за вноски и отчисления за депониране на отпадъци, 100 000 лв. да бъдат дадени за ремонт на таваните в СУ и 150 000 лв. за финансиране на МБАЛ – Първомай.

На това кметът отговори, че предложението е изключително популистко. Според него средствата за СУ „Златаров“ ще дойдат от МОН, а болницата никога е имала финансови затруднения и в този момент не се нуждае от тези 150 000 лв. Той беше подкрепен и от Митко Хубинов, който припомни, че за неразплатени само 100 лв. могат да бъдат блокирани сметките на общината и да я поставят в изключително тежко положение.

Предложението на Росица Генова беше подкрепено от нейната политическа група, Димитър Недев и Бальо Балев от ГЕРБ.

С 14 гласа „за“ Общинският съвет в Първомай реши общината да поеме дълг, при условията, предложени от кмета.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Случаен виц

Последни новини