От х:

Днес в x:

3 °C

Еклери с карамел

Еклери с карамел

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Сложете в съд на котлона водата, маслото, захарта и солта. Щом всичко заври, сипете брашното наведнъж и бъркайте интензивно и търпеливо. Когато се заформи хомогенно тесто, прехвърлете го в купа и оставете да изстине.

След това непрекъснато бъркайте и добавяйте едно по едно яйцата, като след всяко разбивате добре. Щом се получи еластично тесто, значи е готово.

Сипете тестото в шприц със среден накрайник и шприцовайте еклерчетата върху голяма тава с хартия за печене. Ако се получат връхчета, загладете ги с влажен пръст, за да не загорят при печене. Сложете ги да се изпекат за 15-20 минути в загряна на 220 градуса фурна.

Не отваряйте фурната, а щом са готови, изключете и оставете да се охладят в нея, като леко отворите врата. След това махнете от тавата еклерите и ги оставете напълно да се охладят.

След това внимателно пробийте дъното на еклерчетата с тънък накрайник на шприца или поша. Напълнете го със размекналия се сладолед (оставете го за 30 минути в хладилника преди работата с него). Напълнете еклерите и работете бързо, за да не се разтопи сладоледа.

За карамеления сироп, карамелизирайте в съд на котлона захарта и добавете при непрекъснато бъркане коняка и сметаната. Снемете от котлона. Полейте еклерите с карамеления сироп и сложете на хладно за известно време, преди да поднесете.

Източник: gotvach.bg

Последни новини