От х:

Днес в x:

Полярни мнения за по-строгите мерки срещу Ковид

Наложеният от събота  частичен локдаун в държавата заради пандемичната ситуация поляризира обществото.

Сред обявените рестрикции е тази за тоталното затваряне на ясли, детски градини и училища, молове, на заведенията и дискотеките. Прекратяват се и  спортните мероприятия, всякаква извънкласна дейност и частните събирания.

 Макар че голяма част от учителите се обявиха тотално за затварянето на училищата заради нарастващия брой на заболели техни колеги, има и преподаватели, които смятат, че преминаването изцяло в онлайн среда за всички ученици в страната е твърде рязка мярка. Директорката на Хасковското основно училище “Св.Климент Охридски“ Гинка Райчева смята, че малките ученици до четвърти клас не трябва да остават изцяло в онлайн среда на обучение, тъй като това ще наложи много трудности на родителите им.

„По-големите деца могат сами да се грижат за себе си, но тези до 10-11-годишна възраст все още трудно могат да бъдат оставяне сами вкъщи дори и за няколко часа. Затварянето на училищата, детските градини и яслите за дълго време не е най-добрият вариант“, смята директорката.

Според нея, по-удачният вариант бе хибридният- за присъствено учене на ротационнен принцип за различните класове.

Направеното от училището проучване сред родителите за нагласата им как трябва да се учи в обстановката на здравната криза, става ясно, че 75% от родителите настояват децата им да учат присъствено. 50 % са съгласни на ротационен принцип-две седмици онлайн обучение, две седмици -в клас.

„По-добре е да сме в подкрепа на родителите, които ще продължат да работят и наистина сега ще изпаднат в безизходица как да си гледат за децата, ако те останат у дома“, коментира още училищната директорка.

Според директора на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов новите мерки са адекватни, дори може да се говори и за още повече строгост. „Медиците изнемогват в цялата страна. В Хасково все още се държим, но положението става с всеки час все по-трудно. Ситуацията е такава, че стигне ли се до тежки усложнения и интубация, възрастните не оцеляват. Малко по-голям е шансът за младите хора, чиято имунна система е по-силна“, казва д-р Гелов.

В МБАЛ Хасково най-младата пациентка, интубирана при усложнение от Ковид е била едва 24 -годишна. „За късмет момичето се възстанови, дори вече е изписано от болницата и се възстановява в домашни условия. Тъжната статистика обаче е, че не всеки има такъв шанс“.

Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за децата до 18 години, беше уточнено днес от здравния министър.

„Спортът е здраве. В нашия клуб няма болни деца. Всички гимнастички тренират при спазването на вече заложените мерки. Децата не трябва да бъдат затваряни изцяло вкъщи, защото тогава се разболяват-без движение и с дълги прекарани часове пред компютъра.“, смята треньорката по художествена гимнастика и президент на СКХГ „Аида“ в Хасково Яна Михайлова. Тя контрира и че мерките за хората от нейния бранш, които бяха обявени- по 24 лв. на ден, са недостатъчни и много от треньорите в частните клубове ще останат на ръба на оцеляването на практика.

Собствениците на заведения в Хасково също реагират на ситуацията и са притеснени, че мерките, които се обявяват, са твърде тромави на базата на опита си от предходните рестрикции през пролетта.

Щерьо Кьосев е собственик на две заведения-ресторант и заведение за бързо хранене. Предстои да съкрати част от персоналите си, друга част ще мине от  8 -часов работен ден на четири, за да успее да оцелее.

Според него, ако има някаква логика ресторантите да се затворят като ограничение за събиране на повече хора в затворено пространство за по-дълго време, то мерките за предоставянето на храна за вкъщи търпят разхлабване.

„В ресторантите е ясно, че няма да има клиенти, които да сядат и вътре да се хранят, но може да се помисли за по-адекватни разпореждания относно клиентите на заведенията от „бързото хранене“. В този тип заведения всичко е на витрина и клиентите минават, избират при спазване на мерките и дистанция, след което плащат на касата и си заминават с храната. Няма логика да ни затварят и да оставаме само на разнос, защото да си вземеш храна от такъв тип заведение е все едно да си напазаруваш от хранителен магазин. Логиката е същата“, казва ресторантьорът и дава пример  с практиката, наложена в другите държави. Във  Великобритания клиентите, които пазаруват готова храна за вкъщи от заведенията, имат право да седнат в тях и да изчакат приготвянето й, без да имат право да се хранят на място.  

При настоящите рестрикции той казва, че няма да ползва мярката 60/40 за поделянето на заплатата между работодателя и държавата с цел запазване на персонала, по думите му „тя за нищо не става“.

През пролетта е кандидатствал по тази мярка за десет души от персонала си. Всички, които са били назначени на 4-часов работен ден не са били одобрени, за друга част е бил принуден да преназначи от осем на четири часа. В крайна сметка е получил като подпомагане от държавата 240 лв за двама души от хората си за 17 дни, а парите са преведени три месеца след като е кандидатствал по мярката. Затова казва :"Тромава е системата, бюрократична е и неефективна. Няма гъвкавост в държавните структури, така както сме принудени от  бизнеса в тази ситуация да бъдем гъвкави, за да оцелеем"

Макар ситуацията отново да става много трудна за собствениците на заведения, като него,  Кьосев казва, че няма да проверява и за възможността да тегли безлихвен кредит. Вече е минал през тази възможност, която за него също  е практически неефективна. „На т.нар.безлихвени  кредити лихвата всъщност за сума до 50 хил.лева е 7,5%. Единственото, което държавата  поема по тях е 80 % от обезпечението на кредита, но крайната сумата остава да виси на джоба ти.  Освен това банките не искат да дават кредити на рискови бизнеси, какъвто е нашият. Чуят ли че си ресторантьор- директно отказват.“

Въпреки ситуацията обаче Щерьо Кьосев се надява, че държавата ще погледне с повече грижа към хората от бизнесите, които в момента са най-сериозно засегнати от здравната криза, защото в противен случай, когато мерките се разхлабят, много от тях няма да са оцелели. „Но в нашия бранш нищо не се случва за три дни. Предходният път, когато ни затвориха загубите бяха големи, а докато отново влезем в някакъв ритъм на работа, мина още един месец. Трудно е, но съм спрял да се надявам, че един ден  всичко ще си дойде на мястото.“

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    00
    007
    11 -5
    11:41, 25 ное 2020
    Славова, с тези заглавия чупиш тъпометъра
    • +-
      +-
      3 -3
      14:17, 25 ное 2020
      Кое не разбра в заглавието?!
    • 11
      1111
      1 0
      18:31, 25 ное 2020
      Защото си тъп, за това ти се чупи километража.
  • 2
    но да се платят заплатите на всички хора които не ходят на работа.Нека държавта им ги преведе по сметките като болнични и то още в началото на другия месец.Тогава вече хората ще си останат в къщи спокойни.Сега с тези безумни мерки дето ги обявяват и не служат за нищо, никаква работа не се свършва.Аз разбирам да казват че се грижат за хората, НО да започне масово БЕЗПЛАТНО ТЕСТВАНЕ.Който е болен да остане в къщи да се лекува а здравите да продължат да си ходят на работа.Бизнесите които се налага да затворят държавата да си им плати целите заплати (по които са се осигурявали до сега) или поне 90% и то навреме.Тогава пандемията ще приключи бързо.Сега ни гледат в очите и ни лъжат колко са загрижени за нас.Всъщност цяло лято купуваха самолети и кораби, щели да дават на медиците 1000 лв. допълнително(питайте ги колко хора ги получиха), нищо не облекчиха в издаването на електронни документи.Интересуват ги само изборите и най вероятно ще кажат че в такава пандемична обстановка не може да се гласува и трябва да се направят най рано май.Мислят само за себе си и да останат на власт.Хвърлят ни прах в очите.
  • 3
    Ка
    Карантиниран
    12 -1
    12:28, 25 ное 2020
    Съласен съм напълно. Вземете мерки, но посочете на хората и изхода от тунела!! Господата от Министерски Съвет дават ли си сметка, че голяма част от родителите работят за 650/ 850лв а не като тях за 3/4хил? Тези родители имат вярвам и кредити, как един родител ще остане в къщи неплатен отпуск за да помогне на детето си да получи най-важното в образованието- грамотността? Защо роптаете Д-р Гелов? Кой източва Здравна каса и защо Здравеопазването в Република България е на това положение? Нима вината е в Народа или във Вашите колеги и Началници! Та Вие със 122ма болни се видяхте в чудо, а с 12200 какво бихте направили? Та това е вашата професия, най-лесното е в такъв момент да напуснеш и избягаш от положение(както и да затвориш телефон на Спешна Помощ в лицето на болния). Професията сам сте си я избрали както полицая, пожарникаря,учителя, миньора, метача и ред други. Всеки си носи кръста! Успех на всички, скорошно оздравяване на болните, а на здравите- Пазете и се радвайте на здравето си!
    • +-
      +-
      2 -6
      14:21, 25 ное 2020
      Значи на тези в неплатен да помага Държавата, а Ге... Виж коментара
    • Об
      Обаче
      6 -1
      14:34, 25 ное 2020
      наистина колегата правилно ти е написал,че чупиш тъпомера!!! Едните са принудени!!!! Да останат в къщи- посочи изход от ситуацията! Другите са принудени да работят- увеличи им възнаграждението не с 1000 а с 2000лв- нямам нищо против, но и там покажи изход от ситуацията! Някои построиха за 10 дена болници, до като други пълнеха шкафчета с пачки и кюлчета! Или не си наясно и се правиш на ударена, или сте медия зависима от властта!
    • +-
      +-
      0 -3
      15:50, 25 ное 2020
      Обаче, първо си мери думичките в коментарченцето!
      Второто е по-ясно - тези в неплатен да получат, ама не са им виновни лекарите за това. Като знаеш кой източва Здравната каса, що не съобщиш където трябва, а драскаш тука?
    • Ще
      Ще
      3 0
      17:07, 25 ное 2020
      гледам да ти го обясня по-простичко.Надявам се да ме разбереш,а това че не желаеш вече си е твой проблем. Никъде не съм се изказал,че за положението са виновни Лекарите! Питам ги защо роптаят сега, а до като се източваха здравни каси,телкове и т.н. си мълчаха? Не съм аз нито ти човека вътре в нещата, че да посочвам. Ако и този път не си разбрала, обърни се към тези с кюлчетата и пачките- те ще ти обяснят как стават далаверите и къде са средствата с които в този критичен момент биха помогнали на Лекари и Болници!
    • Пр
      Пресен
      2 0
      17:14, 25 ное 2020
      случай, твят шеф Кръшков, преди 3 дена говореше за баджанакизъм и конфликт на интереси в Болницата.И какъв е финала? Кой реагира? Прокуратура, Каскетлията или Цацаров?
  • 4
    Да
    Данъкоплатец
    16 -1
    12:30, 25 ное 2020
    Аз предлагам на всеки работещ в затворени бизнеси да се плати 80% от дохода върху , който са се осигурявали.Може ноември миналата година , може октомври тази. А на бизнеса да се плати 20 % от регистрирания през касовите апарати оборот.Справедливо е. Не на калпак. Осигуравал се на 4 часа - 24 лв на ден. На 8 часа - 24 лв на ден. няма логика.Време е вески да си плати тарикатлъка.Това е смисълът на този и кономически катаклизъм. Ако няма болка- няма да има поука.
  • 5
    Не
    Нехранимайко
    2 -2
    12:35, 25 ное 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 6
    Ки
    Кирилов
    8 -5
    12:55, 25 ное 2020
    Не разбирам хората, които с всички сили крещят: „Затворете ни! Затворете ни!“ Какво им пречи да се самозатворят, да си самозатворят децата, да се самоспрат от работа, от заплата, да се самоизолират за месец, два, година, пет … това е тяхно право и никой няма да им се сърди… но аз съм категорично против животът да се спира, това няма да ни реши проблемите, нито финансовите, нито здравните…. единственото в тази ситуация което съм фен да се затвори са касите на Изипей, паяци, зони и НАП.
    • Ма
      Мария
      8 -1
      13:03, 25 ное 2020
      Аз пък ги разбирм, защото това го казват тези- на държавната хранилка. Самозаблуждават се, че ще е винаги така- докато другите фалират и мизерстват, те ще продължават да вземат своя „дял-послушание“. (Ситият на гладния не вярва.)
      Обаче не, няма да е винаги така и за тях. А когато го осъзнаят, вече ще е безнадеждо късно да направят каквото и да било.
    • +-
      +-
      3 -1
      14:26, 25 ное 2020
      Те ще се самозатворят и ще затворят косвено и Вас.
      Пък НАП не се пъни да затваряш, че оттам се пълни бюджетът.
    • То
      Този път
      3 -2
      14:43, 25 ное 2020
      наистина строши тъпомера! Ако може НАП и НЕТ Хасково да публикувате първенютата, областни и общински..... какво са декларирали или не ви е удобно?
    • Ис
      Искам, ама няма да дадат...
      10 -1
      15:58, 25 ное 2020
      Абе Кирилов - има толкова бесни директорки и началнички, че не само се сърдят, ами и крещят и вилнеят! Такива не дават да се боледува, не вярват и се гаврят дори с онкоболни - ти искаш с една такава да се разбере човек и да излезе примерно два месеца в отпуск или неплатен! Аз искам така - не ми дреме за няколко месеца за парите! Здравето е по важно - човек може и с малко и с повече! Но здравето е безценно! Не е нужно да ядеш всеки ден пържоли и гъзарски блюда! Може и филийка със сиренце и домат. Може и салатка и домашна консерва! Важното е да си здрав! Но наистина не мога да го направя! Няма кой да ми разреши! А после може и от работа да ме изхвърлят! ЗАТОВА ДА ЗАТВАРЯТ ВСИЧКО! За да може, които иска да е здрав и да живее, да има тази възможност! И всичкото това напрежение пак от хора се създава, които се имат за големи директорки и за фактори в нещо си!
  • 7
    Пе
    Петьо
    7 -1
    13:00, 25 ное 2020
    Доколкото е налице свободно говорене ще ви дам конкретни цифри. Основа – малки и средни предприятия. Осигуряват над 52 % от работните места в България.
    1. За да плати по трудов договор минимална месечна заплата от 610 лева, фирмичката трябва да подготви 725,41 лева. Общо удръжки за работещия и фирмата 252,06, чист доход 473,35.
    2. При авторитетната за малките фирми брутна заплата от 1000 лева, то те следва да си приготвят 1189,20 лева. Общо удръжки 413,20 лева. Чист доход за работещия е 775,98 лева.
    Тези изчисления са без отчитане и разходи за прослужено време.
    При над 65 процента в структурата на националната икономика в посока на услугите, то би било добре големите и сИти разбирачи да оберат говоренето! Защото при страха, който вече вцепени хората, никой от тях няма да излезе очи в очи предколедно пред мъже и жени с деца и семейства да ги уволнява или да свива доходите им под нивата на успеваемост на уличен просяк.
    Ей затова говорят и търсят подкрепа хората от малките производствени предприятия, малките търговски обекти, заведения за хранене, хотели и т.н., и т.н. Защото в името на комфорта и вие, и аз ще влезем в чуждите големи вериги, а те ще вдигат в пъти обороти и печалби от собствената ни сиромашия, докато опциите за работа на хората не просто ще фалират. Ще умрат.
    При карантината от началото на годината ние конкретно загубихме 100 процента от доставките. През май месец се оказа, че от 70 малки обекта, 63% са мъртви. Убити. Оцелелите едва са живи. В България имаме многозначителна и популярна реплика: „По-добре жив да не бях!“
    Мощната инерция на опростачената държава води до див напън от неграмотни философстващи. Защото малките и средни предприятия се водят от инициативни и отговорни хора. Самите те водени от идеята за смислен, конкурентен за икономиката продукт, не от тази за милионна лична сметка.
    Никой от многознайковците, или тапирите в оперативната власт, няма да излезе в понеделник с коледна маскировка и бодряшки да извика с усмивка: “ Хо, Хо, Хооо … уволнен си!“
    • Не
      не си прав
      5 0
      17:22, 25 ное 2020
      В България трябва да останат да съществуват тези фирми, които могат да осигуряват нормални доходи на работниците. А не тези , които дават минимални заплати, а в същото време собствениците карат коли за 200 000.
  • 8
    Не
    Нехранимайко
    0 -8
    14:11, 25 ное 2020
    Щерю е най-отговорният данъкоплатец и работодат... Виж коментара
  • 9
    12
    123
    4 -2
    17:16, 25 ное 2020
    За времето на затваряне на заведения не трябва да се плаща наем, независимо кой е собственик. Тези , които отдават под наем също трябва да са солидарни.
Последни новини