От х:

Днес в x:

Трета вълна от COVID прогнозира Световната здравна организация

Специалният пратеник на Световната здравна организация (СЗО) по въпросите на COVID-19 Дейвид Набаро прогнозира трета вълна на пандемията в Европа в началото на 2021 г., ако правителствата отново не направят необходимото, както стана преди втората вълна, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

"През летните месеци те пропуснаха да изградят необходимата инфраструктура, след като овладяха първата вълна", каза Набаро в интервю за швейцарски издания. "Сега имаме втора вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура, в началото на следващата година ще имаме и трета вълна", добавя британецът, който през 2017 г. неуспешно се кандидатира за генерален директор на СЗО.

Европа за кратко се радваше на намаляване на заболеваемостта, но сега тя отново се повиши: общо за вчерашния ден Германия и Франция имаха 33 000 нови случая, Швейцария и Австрия имат по хиляди случаи на денонощие, а Турция съобщи за рекордните 5532 новозаразени.

В интервюто си Набаро насочи вниманието към решението на Швейцария да разреши карането на ски с изискването да се носят маски в лифтовете, при положение че други алпийски страни като Австрия затвориха ски курортите. Той заяви, че Швейцария може да достигне "доста голямо равнище на заболеваемост и смъртност".

"Щом заболеваемостта намалее, а тя ще намалее, ще можем да бъдем свободни, колкото си искаме", каза Набаро, цитиран от "Золотурнер цайтунг". "Но точно сега ли? Трябва ли ски курорти да бъдат отваряни? При какви условия?"

Набаро похвали действията на някои азиатски страни като Южна Корея, където заболеваемостта сега е сравнително ниска. "Хората са напълно ангажирани, те носят маски, възприемат поведение, което пречи на вируса. Спазват дистанция, носят маски, изолират се, когато са болни, мият ръцете си и повърхностите. Пазят най-застрашените групи."

Набаро добави, че Азия не е отхлабила преждевременно мерките. "Трябва да се изчака, докато броят на случаите стане нисък и остане такъв, каза той. Реакцията на Европа беше непълна."

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    За
    2 0
    11:23, 23 ное 2020
    Абе фармамафия вас няма ли да ви забранят със закон идиоти
Последни новини