От х:

Днес в x:

"Чудото от Мадрид": пълни улици и кафенета, а Ковид-19 е в отстъпление

Пълни улици и кафенета, а броят на заразените с коронавирус рязко спада. Случващото се в испанската столица Мадрид е загадка за експертите. Испански медии говорят дори за "чудото от Мадрид". Каква е истината?

Не беше много отдавна, когато от Мадрид валяха само лоши новини. През септември 40% от всички нови инфекции в Испания все още идваха от столицата. На 25 септември регионалното правителство дори наложи пълна изолация на Мадрид, а хората можеха да напускат квартала си само за да отидат на работа, училище или при лекар.

Но докато сега в цялата страна се борят срещу разпространението на заразата, бившият епицентър Мадрид изглежда се връща към нормалността: хората масово са по улиците и парковете, кафенетата и ресторантите са пълни, а броят на заразените рязко намалява. Как го постигат?

Успехи и съмнения

Според епидемиолога Хосе Охеда, отговорът се крие в антигенните тестове. Преди два месеца местното правителство закупи 5 милиона такива теста и предприе офанзива за масово тестване на хората. „Това беше правилно решение. С тези тестове заразата се диагностицира по-лесно, по-евтино и по-бързо, а болните веднага биват изолирани", обяснява Мигел Рохо, говорител на испанския Съюз на епидемиолозите. Вярно е, че антигенните тестове са по-неточни от PCR-тестовете, но е факт също така, че неоткритите инфекции при тях са по-скоро единични случаи, твърди и Хосе Охеда. Мнението му обаче не се споделя от водещи вирусолози: според тях, при антигенните тестове асимптоматичните случаи на Ковид-19 лесно могат да останат незабелязани.

Освен масовото тестване, Мадрид заложи и на пълната изолация на онези райони, в които заболеваемостта надвишава определени стойности. Тази мярка изглежда също дава резултат: в 10 от общо 32 района, в които мярката беше наложена, броят на новите инфекции е спаднал наполовина, а ограниченията междувременно са вдигнати. Отговорното отношение на хората се посочва като още една причина за "чудото от Мадрид".

Оптимистичните числа пораждат обаче и съмнения. Здравният министър на Каталония Марк Раментол загатна за „информационно затъмнение" в Мадрид. Още по-тежки обвинения отправя изданието eldiario.es, което твърди, че в Мадрид „фалшифицират реалния брой на новите инфекции". Новите случаи на зараза се докладвали със закъснение, което значително изкривявало статистиката за заболеваемостта, пише и германското списание „Щерн". Броят на починалите миналия четвъртък (41 души) също не говори за някакво „чудо от Мадрид", четем по-нататък в "Щерн". През въпросния ден е скочил и броят на новозаразените - почти 2400 души.

Разкрасяват числата?

Още през септември лекари от 61 мадридски болници заявиха, че регионалното правителство разкрасява числата. Тогава властите твърдяха, че натовареността на интензивните отделения била 36 процента, а всъщност реално са били заети 95 на сто от леглата в тях, написа в Туитър испанският професор от реномирания Харвардски университет Мигел Ернан.

Лекарите разкриха и още един трик на местните власти: регионалното правителство на Исабел Диас Аюсо, която през пролетта настояваше ограниченията бързо да отпаднат и икономиката да заработи, изведнъж е започнало да брои за интензивни всички болнични легла, които биха могли да имат достъп до апарат за обдишване. В тази връзка професорът, който през пролетта съветваше централната власт, призова хората да не вярват на регионалното правителство в Мадрид.

Независимо от съмненията обаче, броят на хоспитализираните нови пациенти е красноречив: ако в началото на октомври средно на ден са били приемани по над 2500 пациенти с коронавирус, миналия четвъртък на лечение са постъпили едва 238 души. Може пък "чудото от Мадрид" наистина да го има. Във всеки случай епидемиологът Хосе Охеда предупреждава да не се правят прибързани изводи.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини