От х:

Днес в x:

Добре дошли в Чечня - разтърсващият филм за преследването на ЛГБТ хора в Чечения с премиера в България

Изображение 1 от 3

    Документалният филм „Добре дошли в Чечня“ на номинирания за Оскар режисьор Дейвид Франс („Как да оцелеем от чума“, „Смъртта и живота на Марша П. Джонсън“) е с премиера за България и Централна Европа тази неделя, 15 ноември в HBO GO.

    Филмът е разтърсващ разказ за група активисти, които рискуват живота си, за да се изправят срещу продължаващия геноцид над ЛГБТ хора в руската република Чечня. В него, чрез новаторски подход, се представят реални истории на чеченски мъже и жени, които са арестувани, измъчвани и убивани от властта в Грозни, заради своята сексуална ориентация. Филмът проследява работата на група активисти, които се сблъскват челно с тази бруталност.

    Защитавайки анонимността на участниците, документалният филм разкрива недостатъчно отразяваните зверства в Чечня, като същевременно откроява ЛГБТ активисти, които работят под прикритие, за да спасяват жертвите и да им помогнат да напуснат безопасно страната. В лентата е използван новаторски подход за осигуряване на анонимността на участниците чрез дигитално наслагване на лица. Един от доброволците дал своето лице, за да запази анонимността на персонаж от филма, е българинът Коста Каракашян, световно признат режисьор, хореограф и танцьор.

    У нас темата на филма е кауза за фондация Сингъл Степ, работеща активно за правата и приемането на ЛГБТ хора в България. Коста Каракашян, както и изпълнителният продуцент на филма Кевин Дженингс, са част от фондацията и работят за гласност на темата.

    Филмът на Дейвид Франс е в стила на разследващите филми, в които камерата проследява ежедневните предизвикателства на активистите, самите те изправени пред невъобразими рискове за спасяването на застрашени хора. „Добре дошли в Чечня“ показва и разтърсващи видео доказателства за изтезанията, претърпени от гей мъже и жени в Чечня. Режисьорът разбира необходимостта от привличане на международно внимание към ситуацията в Чечня и насърчава оцелелите да споделят историите си, надявайки се, че международният медиен и обществен натиск ще доведе до промени в политиката и отношението на властта в Чечня към ЛГБТ хората.

    През 2017 г. президентът на Чечня Рамзан Кадиров стартира операция по „прочистване“ на кръвта на чеченците от ЛГБТ хора, която се състои в преследване, мъчения и убийства на хора с различна сексуална ориентация. В тази враждебна обстановка на предразсъдъци и омраза и при слаб международен отзвук, независима коалиция от ЛГБТ активисти се мобилизира, независимо от липсата на опит в такава опасна среда. Давид Истеев, координатор за реагиране при кризи в Националната руска ЛГБТ мрежа, и Олга Баранова, директор на Московския общностен център, създават гореща линия за емоционална и физическа помощ, за настаняване в защитена локация в Москва, както и за извеждане от Чечня и Москва. Мрежата от сътрудници на организацията на Олга и Давид има контакти по цял свят, които работят под прикритие. С проследяването на работата на Олга и Давид, „Добре дошли в Чечня“ представя историите на гей мъже и жени, които са взели трудното решение да напуснат домовете и държавите си, бягайки от геноцида. Лицата и гласовете им са променени дигитално с технологията дийпфейк или „лице назаем“, която позволява на участниците да споделят личния си опит, без да разкриват визуалната си самоличност.

    В HBO GO има отделна специална секция с филми и сериали, засягащи ЛГБТ темата.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини