От х:

Днес в x:

Градът на работохолиците прави отпуските задължителни

Южният китайски технологичен център Шънджън, прословут с продължителното работно време, ще стане първият китайски град, в който се изисква работниците да си взимат платен годишен отпуск. Мярката цели да се намали прегарянето от работа и може да бъде приета и в други части на страната, информира Ройтерс.

От догодина работодателите стриктно трябва да въведат платения отпуск, така че хората с голяма умствена и физическа работна натовареност да избегнат претоварване според разпоредба, одобрена през октомври, информира подкрепяният от правителството "Шънджън нюз ".

Платените отпуски са различни, но обикновено служителите получават пет дни след една година работа. Макар отпускът да е законово регламентиран, прилагането му често се пренебрегва от работодателите.

Часовете труд са изнурителни в китайския технологичен сектор, където културата "996", която означава работа от 9 часа сутрин до 9 часа вечер, шест дни в седмицата, често се приветства.

Основателят на компанията за онлайн търговия (Alibaba) Джак Ма стана обект миналата година на сериозни критики, след като определи културата "996" като "огромна благословия". След това той направи публично обратен завой в позицията си.

В Шънджън, където се намират централите на технологични компании като Хуавей (Huawei Technologies) и Тенсент (Tencent Holdings), културата "996" e широко разпространена.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини