От х:

Днес в x:

17 °C

Новият Macbook Pro обещава 20 часа живот на батерията

Американският технологичен концерн Apple Inc. стартира прехода си от чиповете на Intel Corp. към своята собствена разработка във вторник, разкривайки първите компютри Mac с основен процесор, проектирани вътрешнофирмено от производителя на iPhone.

Базираният в Купертино, Калифорния, технологичен гигант, обяви в началото на третото си за тази есен виртуално събитие, наречено „One More Thing“, нов MacBook Air. Компанията заяви, че новата машина, чиято цена започва от 999 долара, има нов процесор на Apple, наречен M1.

Новият компонент ще позволи значително подобрена енергийна ефективност за по-добър живот на батерията, по-бързи графики и скорости на приложенията, по-бърза обработка за задачите за машинно обучение и по-добра сигурност. Apple заяви, че батерията на лаптопа ще издържа до 18 часа.

Компанията представи и нови 13-инчови MacBook Pro и Mac mini, базирани на този основен процесор. Цената на Mac mini започва от 699 долара - със 100 долара под цената на сегашния модел. Началните цени на MacBook Air и MacBook Pro остават същите - 999 и 1 299 долара.  

M1 има 8-ядрен централен процесор, комбиниращ четири мощни и четири високоефективни ядра, заяви Apple по време на събитието. Чипът ще разполага и с 8-ядрен графичен процесор, който захранва видео игрите и другите тежки графични приложения. Компанията заяви, че това е чипът с най-висока производителност, който е правила до момента.

По време на събитието концернът обяви, че новата версия на операционната система за компютри - Big Sur, ще бъде налична за сваляне на 12-и ноември (четвъртък).

Стартът на продажбите (поръчките започват още от днес, б. ред.) сигнализира за доверието на Apple в своите персонализирани процесори, както и съмнения за пътната карта на компютърния чип на Intel. Apple доставя свои собствени процесори от 2010 г., започвайки с iPad и след това с iPhone. Събитието във вторник означава, че компанията вече ще използва персонализирани чипове във всеки основен продукт, който продава.

През юни Apple заяви, че окончателното сбогуване с Intel ще отнеме две години. При обявяването на прехода Apple заяви, че този ход ще осигури обща архитектура за всичките ѝ устройства. Това означава, че бъдещите iPhone, Mac, iPad и Apple Watch ще работят с вариант на същия чип. Това ще позволи на устройствата да работят по-добре заедно и ще позволи на приложенията за iPhone да работят за първи път на Mac. Това също може да доведе до по-добър живот на батерията.  

Apple държи по-малко от 10% от пазара на персонални компютри, така че прякото въздействие върху продажбите на Intel може да бъде ограничено. Но промяната подчертава кризата, обхванала най-големия производител на чипове в света. Той бе принуден да забави нов производствен процес, като даде на конкурентите шанса да наваксат.

Партньорството между Apple и Intel започва през 2005 г., когато покойният съосновател на Apple Стив Джобс очерта отдалечаване от процесорите PowerPC. Intel помогна на Apple да настигне компютрите с Windows, някои от които бяха по-мощни по това време. Apple разработва своите чипове по дизайн на британската Arm Ltd, която се намира в процес на продажба на Nvidia в сделка за 40 млрд. долара.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини