От х:

Днес в x:

Доц. Мангъров преминава на първа линия. Нови мерки от четвъртък

Доц. Атанас Мангъров се включва в битката с коронавируса, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Днес той посети Инфекциозна болница в София и разположения на територията ѝ Координационен център, за да провери създадената организация за работа на двете структури.

"Проведох разговор с доц. Атанас Мангъров и лично съм го помолил да се включи в битката с коронавируса. От вчера той има заповед за началник на клиниката, където се лекуват всички пациенти от коронавирус. Единственото ми изискване е да се спазват всички мерки за безопасност", съобщи министърът.

Директорът на Инфекциозната болница проф. Татяна Червенякова уточни, че преминаването на Мангъров на първа линия в лечението на COVID-19, става по негово желание.

В Инфекциозна болница капцитетът е 120 легла, а към настоящия момент са настанени 70 пациенти на 80 легла за COVID-19. Две трети от капацитета е зает за COVID-19. Той ще бъде разширен с още 10 легла на третия етаж в следващите няколко дни.

В София няма недостиг на легла. Големите лечебни заведения ще бъдат преструктурирани, така че да покрият не по-малко от 50% за COVID лечение. Затова те ще получат и допълнително финансиране, обясни министърът.

Все още не е взето решение дали учениците ще се върнат в класните стаи от 12 ноември, когато изтича наложената към момента мярка за дистанционно обучение. Обсъждат се варианти директорите, съобразно обстановката в училищата, да правят предложения към просветния министър за преминаване към обучение в електронна среда. „Висшите училища ще продължат да обучават студентите дистанционно с изключение на тези дисциплини, в които това е невъзможно например медицина", поясни проф. Ангелов. Той съобщи и обявените по-рано днес мерки, които ще бъдат включени в заповед в четвъртък, с уточнението, че детайлите все още се уточняват:

- всички училища, които имат заболеямост над 20%, да минат дистанционно, независимо от образователната степен в цялата страна;

- зелените коридори за пазаруване да бъдат между 8 и 10 или 14 и 16, като е възможно в тези часови пояси да пазаруват и хронично болни;

- да има вечерен час за всички заведения в страната до 23,30;

- нощните заведения да останат затворени до края на ноември.

Източник: offnews

Facebook коментари

Последни новини