От х:

Днес в x:

Бързият антигенен тест прави тестването за коронавирус изключително достъпно

Текстът е от профила на д-р Петър Марков във "Фейсбук".

От лятото насам в диагностиката на коронавирус инфекцията постепенно навлезе новост, която вече на практика радикално променя правилата на играта. От около месец - два тази новост е и в България и през последните седмици на бърза експанзия на заразените вече се ползва рутинно почти навсякъде и всеки говори за нея. Преди седмица Словакия я приложи, за да тества половината от населението на цялата страна само в рамките на един ден!

Това са бързите антигенни тестове. Понеже преди месеци в България етикета "бърз тест" беше категорично залепен на серологичните тестове, установяващи наличието на антитела, бързам да уточня че тук става дума за нов, принципно различен тест.

Серологичните "бързи" тестове, които ние познаваме от по-рано, както казах откриват антитела - имунни макромолекули, които тялото образува, като реакция на срещата с вируса.

Понеже някои класове от тези антитела циркулират в кръвта месеци и години след изчистване на вируса, то наличието им (положителен серологичен тест) е показател за прекарана в миналото или наскоро инфекция.

Бързият антигенен тест, за който ще говоря тук, от своя страна идентифицира в пробата частици (антигени) от самия вирус. Иначе казано, положителен антигенент тест показва че в дадения момент в секрециите на тествания човек е наличен вирус, т.е. той е заразѐн и съответно зара̀зен.

Какво ново ни дава този тест, което досега нямахме? Няколко неща, всичките важни.

Първо - скорост. Резултатът от теста е готов за от 10 до 30 минути - под формата на цветна ивичка върху лента или в прозорче, по подобие на някои от тестовете за бременност.

Второ - портативност и гъвквост. Тестът не изисква никаква апаратура и почти никакви пособия и от там премахва нуждата от лаборатория.

Трето - леснина. Всеки лекар може да го прави без особени усилия в рамките на клиничен преглед.

Четвърто, тестът е неинвазивен. За разлика от бързия серологичен тест за антитела, където е нужна капилярна кръв, тук е достатъчно взимане на секреции с тампон от дълбоките части на носа и гърлото.

И пето, тестът е много евтин. Себестойността на един тестови комплект към момента е под 10 евро.

Гореизброените предимства естествено правят такъв тест изключително удобен за бърза и масова употреба, а бързото, достъпното и масовото тестване, както много пъти съм подчертавал, е важен инструмент в контрола на епидемията.

Има ли бързият антигенен тест някакви недостатъци? На фона на многото и важни предимства, почти не. Почти единственият фактор, за който може да се мисли като за недостатък, това е малко по-ниската чувствителност спрямо златния стадарт при тестването на инфектирани - PCR теста.

Типичен проблем, свързан със споменатата по-ниска чувствителност на антигенния тест, е, че когато човек има по-ниски нива на вируса в секрециите си, то рискът да се получи лъжливо-отрицателен резултат нараства, спрямо PCR пробата. По тази причина рискът от лъжливо-отрицателен резултат често нараства например когато тестът се прави повече от 7 дни след началото на симптомите. Тези са и причините по-стриктните протоколи често да препоръчват PCR тест след отрицателен антигенен тест на симптоматичен пациент или да препоръчват антигенния тест само за хора, които имат симптоми от не повече от ден или два.

В същото време чувствителността на някои от бързите антигенни тестове може да стигне и над 95%, което си остава висока чувствителност за много от практическите му приложения. Освен това, и още по-важно - според приложението и целите на антигенния тест този единствен минус може всъщност да се превърне в плюс! Ако даден пациент има много малко вирус в секретите си, може би всъщност той вече не е заразен или почти не е заразен (ниско заразен).

Тестовете, основаващи се на PCR метода, са с феноменална чувствителност. Поради тази висока чувствителност често PCR тестът в практиката улавя микро-количества и дори фрагменти от вируса, които за целите на епидемиологията нямат особено значение. Иначе казано, когато се интересуваме от заразност на даден индивид, може да се спори, че не антигенният тест е лъжливо-отрицателен, а PCR пробата може да бъде разглеждана като един вид лъжливо-положителна.

С други думи може да се каже, че този нов тест е по-добро приближение до измерването, което ни е необходимо с оглед контрола на разпространението на инфекцията сред обществото - измерване на заразността. Това е често и информацията, която всеки от нас иска да знае във всекидневието си - заразен ли съм за околните? Трябва ли да се изолирам? Все още ли съм заразен? И т.н.

В същото време бързият антигенен тест понякога може да даде лъжливо-отрицателен резултат при силно заразен пациент, просто поради дефектен тест, неправилно взимане на пробата от пациента или друга грешка в провеждането му. Този тип лъжливо-отрицателен резултат е потенциален епидемиологичен и личен риск, който винаги трябва да се има предвид.Лъжливо-отрицателен тест може понякога да даде измамно спокойствие и да навреди, ако човек, който е обявен за отрицателен, прекрати изолацията си, спре да носи маска и се впусне в активни социални контакти, бидейки всъщност заразен.

Конкретни такива случаи, довели до огнища на разпространение след лъжливо-отрицателни антигенни тестове вече са описани. Най-известното от тях вероятно е огнището на свръхразпространение в Розовата градина на Белия дом през септември, което не е предотвратено от политиката служителите на Белия дом да се тестват всекидневно с антигенен тест.

Освен в клиничната и епидемиологична работа новият тест може да намери приложение в училища, на работното място, за скрининг на пристигащи с полети от високорискови дестинации, навсякъде, където е нужна бърза и лесна диагностика на повече хора. Към момента, въпреки липсата на нужда от лаборатория и апаратура, все още особеностите, свързани с правилно взимане на пробата и обработването на тампона, налагат тестът да се прави от обучен специалист. Много фирми работят за смъкването на цената и адаптирането на този тест, така че всеки сам да може да си го направи при домашни условия.

Такива развития могат допълнително значително да разширят достъпността на тестването и съвсем скоро да ни върнат поне частично загубеното чувство за контрол над способността си да опазваме нашето и на близките ни здраве - чувство, от което толкова се нуждаем напоследък.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини