От х:

Днес в x:

Работници от „Арсенал“ с обвинения за незаконно производство и търговия на оръжия

Изображение 1 от 6

    Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица, сред които двама работници в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък, за участие в организирана престъпна група за производство, държане и разпространение на огнестрелни оръжия на територията на Старозагорска област.

    Те бяха задържани на 6 ноември 2020 г. при специализирана полицейска операция на служители от Сектор „БОП“-Стара Загора под ръководството на специализираната прокуратура.

    При извършените претърсвания на адреси, автомобили и служебно помещение в завод „Арсенал“, ползвано от двамата от обвинените, са намерени и иззети годни за стрелба огнестрелни оръжия, в т.ч. полуавтоматични пушки 7,62 мм със заглушители и оптични прибори, изработени с части за ловни карабини „SLR-Arsenal“,пистолети „Макаров“ със заглушители и др.

    В жилището на един от обвинените в с. Черганово, обл. Стара Загора, е открита работилница, оборудвана с металообработващи машини и техника за прецизна обработка на детайли. В помещението са намерени и иззети голям брой цеви и части за дългоцевни оръжия и пистолети, оптични прибори, заготовки за заглушители, голямо количество боеприпаси с различен калибър. В бунгало в с. Горно Черновище, ползвано от друг участник в групата, е намерен 9 мм пистолет с демонтирана цев, в процес на преправяне.

    Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2020 г. Установява се дали и как двамата работници в оръжейния завод са изнасяли нелегално части, които в последствие са били сглобявани или влагани в пушки и пистолети. Върху част от цевите и прикладите на намерените оръжия личат надписи „Арсенал“ и производствени номера.

    Готовата продукция групата предлагала на клиенти в региона. Цената на дългоцевно оръжие, оборудвано със заглушител, варирала около 2500 лева. За 1700 лева групата предлагала „Макаров“ със заглушител, два пълнителя и 30 патрона.

    С постановления на наблюдаващия прокурор на четирима от обвинените е наложено задържане до 72 часа. На 9 ноември 2020 г. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане на определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На петия обвиняем е определена от наблюдаващия прокурор парична гаранция, съобразно здравословното му състояние.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини