От х:

Днес в x:

ВСС подкрепи въвеждането на съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината

С мнозинство от 8 срещу 3 гласа Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет подкрепи предложението на депутати за въвеждане на съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината. 

Предложението за промени в Закона за мерките след извънредното положение бе на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов. То е приложено към писмо на парламента до ВСС, в което се иска съгласуване с Висшия съдебен съвет, след което ще бъде гласувано от депутатите.

По време на съдебната ваканция по закон се гледат мерки за неотклонение, дела за издръжка, родителски права, осиновяване, срещу домашно насилие.

Дебатът показа, че има различни мнения за съдебната ваканция. На заседанието бе представена справка за броя на заразени с COVID-19 административни съдии и служители, данни от окръжния съд в Шумен, в чиито район е съдът във Велики Преслав, където се оказва, че целият състав е заразен или под карантина. Специализираният наказателен съд се задъхвал, след като трима съдии и 10 служители са с положителен тест, което пък е довело и до поставяне под карантина на други магистрати и служители. 

Идеята за съдебна ваканция бе подкрепена от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, според когото не става въпрос за ваканция. Той обяви, че ситуацията с коронавируса е сериозна и повече от тежка, а сградите не са пригодени за гледане на дела в екстремна ситуация. Особено драматично било положението със съдебната палата във Варна, където входът е един, а стълбището тясно.

Чолаков получи подкрепа от Даниела Марчева, Боян Новански, Красимир Шекерджиев и др.

Резерви към идеята изрази Боян Магдалинчев. Според него трябва да се променят правилата за работа в условията на пандемия, като се даде възможност на председателите на съдилища да преценят дали делата да са изцяло или частично отсрочени . Магдалинчев добави, че трябва да се мисли и за държавните съдебни изпълнителни, и за съдиите по вписванията, които няма как да затворят.

Против затварянето на съдилищата се обяви и шефът на ВКС Лозан Панов. Той напомни, че няма яснота какво ще се случи след 1 януари. 

Според Атанаска Дишева също е нецелесъобразно да има ваканция. Тя заяви, че може да се ограничи разглеждането на дела според ситуацията в конкретния район. Дишева даде идеи на входа на съдебните сгради да се мери температурата не само на страните и посетителите, а и на съдиите и служителите. Освен това насърчи гледането на дела по видеоконферентна връзка.

След разгорещени дебати накрая кадровиците на Темида се разбраха да променят правилата следващия вторник. До понеделник ще може да се правят предложения.

Междувременно заваляха писма от адвокатски колегии от страната, които негодуват срещу съдебна ваканция, защото така ще бъдат нарушени правата на хората, като се ограничи достъпът им до правосъдие. В отворено становище Обединение на свободните адвокати призова Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските съвети в страната да се предприемат и подкрепят нужните мерки, за да не се стига до повторно затваряне на съдилищата и до спиране на открити съдебни заседания по граждански, търговски, административни и „по-леки“ наказателни дела.

Срещу затваряне на съдилищата се изказа и премиерът Бойко Борисов.   

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини