От х:

Днес в x:

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията, за седмица заболеваемостта се е повишила с 80%

За навлизане в изключително сериозна фаза на епидемията предупреди министърът на здравеопазването. Пред медии той съобщи за 80% нарастване на заболеваемостта от COVID-19 само за седмица.

Центърът за спешна медицинска помощ ще бъде подсилен с 25 микробуса на МВР, екипирани с обучен да оказва първа медицинска помощ човек. Започват проверки по всички лечебни заведения за спазване на правилата, в частност за нерегламентирано изискване за PCR тест като условие за постъпване в болница. Санкциите за нарушения ще бъдат безкомпромисни.

Основният проблем в столицата е затруднената хоспитализация за пациенти с доказана инфекция. Причината е, че има лечебни заведения, които не изпълняват нареждането за разкриване на легла за COVID-19. България разполага с над 40 хил. легла за активно лечение, София – с около 12 хил., а 10%, каквото е нареждането, означава 1200 COVID-легла. До момента в столицата са разкрити 700, поради което в ход са масови проверки, предстоят и санкции. Това стана ясно още от думите на здравния министър.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ проверява и държавни и частни лаборатории заради сигнали за забавено отразяване на положителни резултати от PCR-тестове в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Ежедневно по 10 автомобила - микробуси и линейки с шофьори и парамедици, на Министерството на вътрешните работи ще бъдат на разположение на Центъра за спешна медицинска помощ – София. Те ще се ползват при обработването на сигнали до спешна помощ за граждани с леки до средно тежки оплаквания, със или без коронавирусна инфекция. За нуждите на ЦСМП органите на реда предоставят общо 25 автомобила, стана ясно по време на съвместен брифинг на здравния и вътрешния министър..

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ян
    Яни
    4 -3
    07:29, 3 ное 2020
    Навлизане да, давайте от Европа пари, че тук има офце, който вярват на лъжите на оправляващите.
  • 2
    Да
    Дамян
    3 -2
    09:21, 3 ное 2020
    Не мога да повярвам,че още има хора, които смятат,че става въпрос само за пари.Само че те са тези, които като се изкашлят два пъти и хукват към ВМА , да се лекуват.Лошото е ,че ако са наистина болни, са изпозаразили сума народ.
  • 3
    По
    Попов
    3 -1
    09:25, 3 ное 2020
    Болниците били препълнени ама главно с пациенти, които са за домашно лечение. И „Ох, лекарите не издържали!“…

    Ами кой сътвори това малоумие да се пълнят болниците с хора с хрема? Не го ли сътвори министъра първо с наредбата да се счита всеки хремав за чумав и опасност за цялото човечество и второ – с вдигането на цената на пътеката, за което предупреди доц. Мангъров, че това ще доведе до препълване на болниците с безсимптомно „болни“?

    Вълната от „болни“ не я ли предизвикаха медиите, щабаняците и правителството с насаждането на страх, паника и истерия, говорейки за трупове, чували и детски площадки – морги в продължение на месеци?

    И сега истерясали ковидари в момента, в който им свършат батериите на апарата за кръвно, звънят да иде линейка.
  • 4
    Ре
    Речния моряк
    4 0
    09:58, 3 ное 2020
    Клип с млади мургави мъже шокира социалните мрежи. На разпространените кадри се вижда как видимо здрави роми си спретват здрав купон в отделение на болница.
    Клипът е публикуван от потребителя Боби Джоунс . Видеото е повече от смущаващо, защото идва на фона на тежкото състояние, в което се намира здравната ни система и на новините, че нуждаещи се хора чакат часове да бъдат приети в болници. Явно са Ковид пациенти, на които нищо им няма.
    Шокиращото видео показва как роми друсат кючеци пред погледа на медицинска сестра, която очевидно не е изненадана от действията и поведението им, нито прави опит да им направи забележка или да въведе ред в отделението.
    Не е ясно какво правят тези момчета в болницата и коя е самата болница, но скандалното поведение на ромите разбуни духовете в социалните мрежи за часове, а хиляди хора недоумяват какво е наложило тези момчета, които очевидно са в повече от добро здравословно състояние, да бъдат хоспитализирани и да ползват
    болнични грижи.
    Който желае нека потърси клипчето в интернет. Гледах го, но не мога да го кача тук.
Последни новини