От х:

Днес в x:

Уникален туристически пакет подготвя Радомир

Уникален туристически пакет подготвя Радомир, съобщи в интервю за БТА кметът на общината Пламен Алексиев. Известният като столица на бозата град обмисля нова изненада, свързана с емблематичната за района напитка. Има идея за изграждане на Фонтан на бозата, който да бъде целогодишна атракция, със светлини, подобно на шоколадовите фонтани и тези с шампанско. Двата дни, в които се прави празникът на бозата, от фонтана ще се пие безплатно и до насита. Радомирци желаят да превърнат съоръжението в местна забележителност, която да привлича туристи целогодишно.

Заедно със сбирката в музейния комплекс "Стойова къща", посветена на бозата, и единствения паметник на бозаджия в света, местните смятат да предложат на туристите неповторимо преживяване. Проблемът е дали ще успеем да заделим ресурс, притеснен е кметът. Общината разполага с 18 млн. лв. бюджет, няма финансови задължения, но, по думите на кмета, липсват инвестиции на държавно ниво и се налага всичко да се прави със собствени сили. Затова общинското ръководство обмисля поемане на ново задължение, ако се съгласи гражданството и Общинският съвет. Средствата са необходими, за да започне изграждането на най-важните обекти в общината, сред които първостепенно значение има инфраструктурата.

Радомир все още не черпи вода от язовир "Студена", задоволява се от собствени водоизточници. Кметът обаче, се надява да продължи замразеното засега строителство на язовир "Раянци", който би отговорил изцяло на нуждите на района. "Без язовир е работа на късмет. Задоволили сме всички потребности, но това е изключително рискова ситуация" смята Алексиев. По думите му съоръженията са стари, тръбите са изгнили, водата непрекъснато се разлива, губи се 75 процента по трасето. Затова е необходимо да се изгради нов довеждащ водопровод, категоричен е Алексиев. Той призова и жителите на общината за повече търпение, когато се правят ремонти. Радомирци недоволстват, щом се разкопава, но няма друг начин да се смени тръбата, обяснява кметът.

Въпреки ограничителните условия, пандемията, дългия период, в който хората бяха поставени на изпитание, градът живее, похвали се Пламен Алексиев. По думите му, увеличили са се учениците и децата в детските градини, има голям интерес към купуване на имоти в Радомирско. Пришълците обаче, запазват софийското си, пернишко, дупнишко и т.н. жителство. Кметът съобщи, че големите предприятия се развиват, строят се нови халета. По думите му има интерес към безотпадни технологии, инвестиции в зелена енергия и др.

Жителите на общината много се надяват на бъдещия високоскоростен влак до София. Очакват жп инфраструктурата да раздвижи гара Радомир и да увеличи значението й като транспортен и логистичен център. Проектът засяга села, които никога не са попадали в жп коридора.

Радомир е много свързан със София. И сега доста радомирци пътуват и работят в столицата, сподели кметът.
Обсъжда се и изграждане на паметник на цар Гаврил Радомир в центъра на града. Все още обаче, няма консенсус относно мястото, на което да бъде ситуиран.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини