От х:

Днес в x:

10 интересни факта за орехите

Орехите са чудесен източник на фибри, антиоксиданти, минерали, протеини и витамини. Тези ядки неслучайно са наричани суперхрана, а ползите им за здравето са наистина много.

Печени или сурови, в сладкиш, салата или торта – орехите трябва да присъстват на всяка трапеза. Днес ще ви запознаем с 10 интересни факта за тях.

1. Орехите са известни със своите ползи от векове насам. Те борят лошия дъх, помагат за заздравяването на рани и успешно преборват възпаления.

2. Ореховите дръвчета започват да дават плод 4 години след засаждането си. Те имат добра реколта в продължение на 100 години.

3. Орехите съдържат омега 3 и омега 6 мастни киселини и помагат за поддържане на паметта и познавателните функции на мозъка.

4. Редовната консумация на орехови ядки помага на кожата да изглежда по-млада и стегната. Това се случва благодарение на съдържащите се в орехите антиоксиданти и витамин Е.

5. Добре е орехите да се съхраняват отделно, понеже много лесно абсорбират миризми.

6. През XVIII век тези вкусни ядки са били използвани в кулинарията най-вече за подправянето на салати.

7. На гръцки думата за орех означава „глава“, защото формата му наподобява човешкия мозък.

8. Ядките на ореха спомагат за по-доброто качество на спермата. По една шепа на ден е изключително полезна за жизнеността на сперматозоидите.

9. Те регулират нивото на холестерол в кръвта и са много полезни за сърдечно-съдовата система.

10. Наред с всички ползи за здравето, ореховите ядки помагат и за контролиране на теглото. Съдържанието на фибри, белтъчини и мазнини в орехите ни дава чувство за ситост за по-дълго.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини