От х:

Днес в x:

12 °C

338 милиона лева повече бюджет на НЗОК за следващата година

Ръстът на проектобюджета на НЗОК за следващата година е 338 милиона лева, каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева след заседание на надзорниците.

На заседанието беше обсъден законопроектът за бюджета на НЗОК за 2021 г., като от предвидените 338 млн. лв. 310 млн. лв. е ръстът за здравноосигурителни плащания, каза Начева. По думите й средствата от оперативния резерв ще са 159 млн. лв.

Надзорниците са се обединили да не се правят промени в частта за лекарствата, където ще останат в сегашния ред и механизъм.

Предвижда се да има механизъм за възможности за болници, в които има интензивни структури за пациенти с коронавирус, да може да се предвиждат допълнителни средства за лечението на болните.

Предстои да се обсъди кои ще бъдат тези болници. Целта е там, където се лекуват тежко болните пациенти и разходът за лечение е твърде голям, да може лечебните заведения да бъдат подкрепени.

Предвижда се допълнителен коефициент за дофинансиране на дейността им, обясни Начева и посочи, че това ще бъде в рамките на месечните лимити.

Законопроектът за бюджет на НЗОК ще бъде обсъден и на следващо заседание.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини