От х:

Днес в x:

Безплатни прегледи за рак на гърдата от 5-ти октомври в Хасково

128 жени и 1 мъж са новозаболелите от рак на гърдата през 2019 г. в област Хасково. Починалите са 83-ма. Диспансеризирани към края на 2019 г. с тази диагноза са 1555 души. Това е тежката статистика, която подават от Специализирана болница за активно лечение по онкология в Хасково.

Борбата с рака на гърдата и през 2020 година продължава под мотото „Аз съм и Аз ще бъда!”. В традиционната информационна и профилактична кампания се включва и Онкото в Хасково с безплатни прегледи от 5-ти до 30-ти октомври, съобщи д-р Петя Костадинова.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените. Тази диагноза е около 26% процента от всички злокачествени заболявания при тях. Но макар да сме свикнали да възприемаме заболяването като типично женско, това не е така. При мъжете тази диагноза е по-рядка, но това не означава ,че са застраховани срещу нея. Затова при симнения, те също трябва да търсят навреме специализирано мнение, съветва д-р Костадинова.

Всяка година заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава средно с 1,8%. С напредване на възрастта заболеваемостта се увеличава и достига своя пик при 50-64- годишните.

„Ранното диагностициране обаче дава много повече шансове за пълно излекуване. Затова профилактиката е важна“, казва д-р Костадинова. Тя коментира, че през последните години здравната култура на българина е повишена и ставаме по-отговори към себе си, което води до по-често посещение в лекарските кабинети за профилактични прегледи.

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в Хасково ще са всеки работен ден в рамките на кампанията. Консулатциите ще се провеждат в Диагностично-консултативния блок на Специализирана болница за активно лечение по онкология, кабинет № 1, от 11.00 до 13,00 часа.

Всеки има възможност да се запише за безплатните прегледи на на телефон 0882 830 519 от 9,00 до 13,00 часа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини