От х:

Днес в x:

Първи преглед при жените за рак на млечната жлеза при навършване на 20 г.

    При навършване на 20 -годишна възраст е добре да започне профилактиката при жените за рак на млечната жлеза. Това съветва д-р Любомир Василев, който е онколог мамолог в Специализирана болница за активно лечение по онкология в Хасково.

    „На около 20-годишна възраст момичето би трябвало вече да има изградена здравна култура. Това означава, че трябва да е информирана за гърдите си и основните методи за проследяването им. В днешно време може да стане до тази информация по много начини- през интернет и през образователни брошури. Но не винаги тази информация е поднесена достатъчно коректно, затова съветвам, около тази възраст да се направи първото посещение в кабинета на специалист. И това е важно, за да бъде обучена младата жена как да прави изследването на гърдите си сама, и то да е качествено и полезно за нея“.

    Ако при първия преглед, заключението на специалиста е, че жената не е от рисковата група, в следващите десетина години е достатъчно ежегодното проследяване при клиничен преглед от мамолог и с евентуално прилагане на ехография. Това са напълно безвредни прегледи, предупреждава д-р Василев.

    След 40-годишнина обаче към прегледите се добавя и ежегодното рентгеново изследване на млечната жлеза-мамографията.

    В България скрининговите прегледи за рак на гърдата започват след 50-годишна възраст, към тях насочват обикновено личните лекари. Но жените трябва да проследяват състоянието си по-често и по-отрано, съветва д-р Василев.

    Онкологът е с дългогодишна практика и отбеляза като радостен факта, че здравната култура у нас се е повишила и все повече хора обръщат внимание на профилактиката.

    „Поне в моя кабинет идват много жени профилактично, без оплаквания са, но ежегодно следят състоянието си. И това е важно, защото при навременно откриване на изменения успеваемостта за пълно излекуване е много голяма. А и идеята ни е вече не само излекуването, но и постигането на добро качество на живот занапред“, казва специалистът.

    Един добър повод за проследяване на състоянието на млечните жлези като начало е кампанийната профилактика. В Хасково по инициатива на Специализирана болница за активно лечение по онкология днес започнаха безплатните консултации, които са част от Националната кампания, тази година под мотото „Аз съм и Аз ще бъда!”.

    Прегледите ще са всеки работен ден до 30-ти октомври, между 11 и 13 часа и с предварително записване. Графикът до 21-ви октомври вече е пълен.

    Една от пациентките днес на първия лекар застъпил в „профилактичния прозорец“ д-р Георги Кемалов беше Диана Борисова. Жената е надхвърлила 60-те години и преди повече от десет години е била оперирана. Оттогава ежедневно проследява състоянието си. „Искам да кажа на младите хора-и на жените, и на мъжете, да не се притесняват, да обичат тялото си и да се грижат за него. Ежегодната профилактика е най-доброто, което могат да направят за своето здраве“, казва тя.

    Макар ракът на млечната жлеза да се води като типично заболяване при жените, мъжете далеч не са застраховани от поражение.

    Един мъж на 100 жени страда от рак на млечната жлеза, сочи официалната статистика. В по-честия случай при тях образуванията се оказват доброкачествени, но има и тежки случай, посочва д-р Василев.

    „При тази ниска честота на заболеваемост при мъжете, резонно не се включва профилактика за гърдата, но има „червени лампички“, които трябва да им святкат за възможност за това заболяване. И те са болка и подуване в областта на гърдите. Но основното е, ако в рода на един мъж има родственици от първа степен-майка, сестра, които в млада възраст, под 35 г., са били диагностицирани с рак на гърдата или имат двустранен рак на гърдата, то това са критерии, които могат да го включат в процесите на проследяване и дори да бъде подложен на генетичен скрининг“.

    За миналата година в практиката си мамологът не е диагностицирал мъж с диагнозата рак на млечната жлеза, но пък е имало години, в които е оперирал по два такива случая.

    В региона на Хасково през 2019 година тази диагноза е била поставена на един мъж и 128 жени.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ts
      tsaff
      11 0
      23:52, 5 окт 2020
      ако и в онкология са като тези др.и в урология , направо им забранявайте да правят такива прегледи , уж безплатни профилактични прегледи.,мисля , че беше април , имаше такива прегледи за рак на простатата. и познайте какво стана,попита ме какви са ми оплакванията и ми ХВЪРЛИ в буквалния смисъл ,хвърли ,, визитката си до мен ,.,.сигурно имаш простатит ела да те видя в частния ми кабинет и излезе от кабинета и отиде в отделението.
      • Пр
        прегледана
        6 0
        06:46, 6 окт 2020
        Прав си,и тук е отбиване на номера и отчитане на мероприятие.
        На ппредишните прегледи ми снимаха гърдата, а сега ме питат имам ли оплаквания и това беше.Съжалявам ,че при тази пандемия ходих да се навирам в тяхната барака
    • 2
      Па
      Патилов
      3 -1
      10:01, 6 окт 2020
      То в Асково имали доктори.останаха само Бизнесмените
    Последни новини