От х:

Днес в x:

Спасиха последния оцелял от китовете, масово изхвърлени на плажа в Австралия

Един самотен кит е бил спасен сред стотиците трупове в неделя, с което броят на оцелелите от масовото изхвърляне на плажа в Южна Австралия става 110.

Миналата седмица около 470 кита заседнаха в отдалечено пристанище на западния бряг на Тасмания, което предизвика големи усилия за спасяването на животните.

"Абсолютно забележително" е, че друг кит е открит жив шест дни след като са намерени първите изхвърлени на плажа китове, заяви говорител на отдела за околна среда на Тасмания пред Франс прес. Оцелелият е бил върнат във водата.

Над 100 спасители работиха в продължение на дни в студената вода, а към тях се присъединиха много доброволци и природозащитници. Сега усилията са насочени към обезвреждането на останалите трупове.

"Направихме огромни екипни усилия и тази обща ангажираност ни позволи да измъкнем колкото може повече китове в морето", каза мениджърът на австралийската служба "Паркове и дива природа" Роб Бък.

В неделя властите започнаха масово морско погребение на над 300 трупа, разпръснати в 10-километровата зона, което ще продължи през следващите няколко дни. Лодки започнаха да изтеглят мъртвите китове в открития океан. Властите предупредиха, че в района е възможно да бъдат открити още китове, тъй като някои вероятно ще бъдат изхвърлени повторно на плажа.

Причините за масовото изхвърляне остават неизвестни, а и толкова глям брой едновременно излезли на сушата китове не е имало досега. Някои експерти предполагат, че групата може да се е заблудила след хранене близо до бреговата линия или е последвала един или два кита, които са се отклонили.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини