От х:

Днес в x:

10 °C

Банкер: Свиквайте с ниските лихви по депозитите

Важно е средствата от новия дълг да се харчат благоразумно, каза Левон Хампарцумян

"Свиквайте с ниските лихви по депозитите" - така в неделя бившият изп.-директор „УниКредит Булбанк” Левон Хампарцумян, който е и председател на Българския форум на бизнес лидерите коментира новината, че от няколко месеца насам две от най-големите по активи банки в България понижиха лихвите по депозитите си до 0%.

"Има едно изкривено разбиране от периода на предишната криза, когато имаше няколко банки, които даваха безумно високи депозити. И от самия факт, че имаш депозит можеше да изкараш сериозен доход. Това не е естествено. Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо, т.е. иначе какъв е стимулът на един предприемач да си влага парите, да рискува, да не спи, да се развива след като може просто да сложи един депозит и да си живее от него, от проста лихва", мотивира се Хампарцумян пред бТВ.

“Естественото нещо е парите да не носят голям доход и дори да не могат да се справят всеки път с инфлацията, ако са на един прост депозит”, добави още той.

Банкерът обаче подчерта, че се надява нулевите и отрицателните лихви да са временно решение, защото “дългосрочно те също са вредни”.

На 8 септември стана ясно, че в най-голямата банка у нас – УниКредит Булбанк, например, стандартните срочни депозити в левове и евро са с лихва от 0.00%, независимо дали срочността им е 1, 3, 6, 12 или 24 месеца. Същото е олихвяването и по куп други спестовни продукти, временно спрени от продажба – депозит "Флекси", "Многофакторен влог", депозит "Фен", депозит "Девет месеца и половина" и др.

Според тарифата на банката поддържането на стандартна спестовна сметка в левове струва 2.50 лв. на месец, а в евро – 2 евро. Детската сметка, както и срочният депозит обаче са без такса.

Банка ДСК също не предлага никаква доходност на вложителите по подновените или новооткрити влогове за 1, 3, 6 или 12 месеца в левове, евро, британски лири и швейцарски франкове.

В третата по големина банка – ОББ, все още има влоговете за граждани са с минимална положителна доходност. В левове за срокове от 1 или 3 месеца тя е 0.01%, за срок от 6 месеца – 0.05%, а за 1 година – 0.08%. Депозит "Екстра" със сума от 10 000 лв. до 49 999 лв. пък предлага лихва от 0.1%.

Лихвите по кредитите засега без промяна

Засега не бива да очакваме ръст по лихвите на кредитите, но зависи от икономическата ситуация, каза още Левон Хампарцумян.

"Ако икономиката се влошава или има някакъв вид нестабилност дългосрочна, тогава бихме могли да очакваме повишаване на общия риск и съответно малко по-скъпи кредити", уточни експертът.

По отношение на спестяванията, той посъветва българите да не си държат "всички яйца в една кошница".

"Да не си харчим всички пари, т.е. да имаме някакви буфери и да правим разумно харчене. Не трябва обаче да спираме да харчим, защото животът не свършва, нашата икономика има нужда от тези, които могат да харчат, защото това създава работни места, създава ново богатство. Няма универсален съвет в това нещо, но е важно да бъдем благоразумни", каза още той.

Експертът добави, че заради пандемията се наблюдава нарастване на лошите кредити, но това е очаквано. Той припомни, че банките и в България и в Унгария са удължили мораториума върху плащане на кредитите.

"Това не означава всички да спрат да си плащат кредитите, но тези, които не могат, могат да поискат разсрочване и това нещо няма да се отрази регулативно върху капитала на банките по начина, по който беше преди кризата. Т.е. регулаторите също са увеличили възможностите на банките да бъдат гъвкави", добави Хампарцумян.

Експертът бе категоричен, че банките в този период на пандемия и възстановяване от нея ще играят положителна роля “на мрежа за дистрибуция и за разпределение на подкрепа”.

Важно е благоразумното харчене на парите от новия дълг

По повод новината от предходната седмица, че българското правителство изтегли външен дълг от 5 млрд. лв., Хампарцумян коментира, че е важно парите благоразумно да се харчат.

"Технически сме свършили хубава работа, важно е как ще се изхарчат парите. Засега те не са взети да се харчат, взети са да създават буфери в едно несигурно време. Как вече и за какво ще харчи държавата тези пари, това предстои да научим и евентуално да участваме като общество и експерти в благоразумното харчене. Ако тези пари, в този 30-годишен период се умножат два, три, пет, 10 пъти, изплащането им няма да е проблем", заключи той.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Фи
  Финансист
  3 0
  10:07, 21 сеп 2020
  През миналата година печалбата на банките в България е 1 милиард и 675 милиона лева, но очевидно им се вижда малко. Банките към настоящия момент са тъпкани с пари.През последните години печалбата им неизменно растеше. През миналата година печалбата на банките е 1 милиард 675 милиона лева. А все пак България не е чак толкова голям пазар. Това обаче очевидно не им стига и затова повечето банки у нас са си повишили разните такси и таксички, с които жулят клиентите си.

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини